След като от октомври т.г. БНБ повиши основния лихвен процент с 0,5 пункта със сигурност ще има и следващи стъпки нагоре. Причината е високата инфлация и мерките, които централните банки в света предприемат.

"Очаква се повишение на лихви, особено за новите кредити, но няма място за паника - това повишение ще е плавно, с 1-2 процента в обозримо бъдеще. – коментира пред Радио София Петър Илиев, оперативен директор на кредитeн посредник, основател и основен лектор в CreditLand. - Моят съвет към домакинствата е при теглене на кредит да не предприемат огромни рискове - тяхната вноска за погасяване не трябва да надвишава 30-35% от месечните им постоянни доходи." 

Най-честите грешки при теглене на ипотечен кредит

При затруднения е по-добре хората да не се крият от банките, а да търсят контакти за разсрочване на кредитите, за прилагане на решения за преструктуриране, посъветва експертът.

Някои банки се отдръпнаха от пазара с фиксирани лихви, но в момента има 4-5 предложения с фиксирана лихва.

istock
istock

"Естествено, фиксираната лихва е по-висока от актуалните предложения с плаваща лихва и това е нормално" – допълни Илиев. Той подчерта, че хората не бива да спират да теглят кредити, но трябва да са разумни, обосновани, премерени, да имат постоянни доходи и резерв от 5-6 месечни вноски, които да им помогнат в труден момент.

Не мога да погасявам кредитните си вноски – какво да правя

"Категорично препоръчвам валутата на кредита да е тази, в която получаваме доходите си. Когато преминем към еврото, нищо страшно няма да стане – както доходите, така и задълженията ни ще бъдат в новата валута, а договорите ще се превалутират", каза още Петър Илиев.

По думите му, няма юридическа пречка да се търси кредит от чуждестранни банки, но най-често те се въздържат от такова трансгранично кредитиране за физически лица, защото е по-сложен процесът по анализ и одобрение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg