Живот на кредит заради инфлацията. Все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват битовите си сметки, отчитат кредитните консултанти. В същото време Европейската централна банка одобри безпрецедентно вдигане на лихвите и сигнализира за по-нататъшни повишения.

От началото на годината, когато за първи път в страната беше отчетена двуцифрена инфлация, най-ниските спестовни сметки на българите са се „стопили” с 20%, отчитат експертите. Очакванията на анализаторите са инфлацията да продължи да „стопява” по-малките спестявания - особено през есенно-зимния период, най-вече при хората с по-ниски доходи, информира NOVA.

В същото време експертите отчитат рекорд при потребителските кредити. Спрямо миналата година банките са отпуснали с над 1 млрд. лв. повече заеми - средномесечно по 600-700 млн. Основно за ремонти, покупка на уреди или автомобили, но и за покриване на текущите разходи на домакинствата.

Какво ще се случи с кредити и депозити у нас след решението на ЕЦБ

„За съжаление, ние виждаме как от началото на годината, когато инфлацията се засили толкова много, малките спестявания започнаха да изчезват от банковата система. Най-отчетливо се вижда при малките влогове - до 5 000 лв. Почти 20% от тях изчезнаха, хората ги изтеглиха и ги похарчиха, за да покриват месечните си нужди”, обясни кредитният експерт Тихомир Тошев.

При желание живущите във входа могат да поискат пускане на отоплението преди настъпването на трайно застудяване.
istock

„В зимния отоплителен сезон - тогава ще се разшири ножицата и може да обхване голяма група от домакинства, на които ще им се наложи, ако са заделили някакви средства - да прибягват до тях, за да покриват месечните си задължения”, уточни кредитният консултант Борис Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg