Таксите на лизинговите компании надминават тези на банките, установи проверка на “Труд”.

Промяна на което и да е условие от договор за лизинг струва на клиента минимум между 200 и 500 лв. За сравнение: в банките таксата за предоговаряне на потребителски кредит варира от 35 - 50 лв. за клаузи, нямащи отношение към цената на заема, до максимум 350 - 500 лв.

“И Еф Джи Лизинг” например събира 1% от неизплатената главница, но не по-малко от 300 лв. В тарифата на компанията изрично е уточнено, че тази такса се събира не само за промяна на погасителния план, но дори за изменение на падежа на вноската, например от 10-о на 15-о число.

“УниКредит Лизинг” събира 0,5% от остатъчната сума, но минимум 500 лв. за предоговаряне на условията по сключен договор за лизинг с физическо лице. Отделно 100 лв. струва разглеждане на искането за предоговаряне. Таксата на “Порше Лизинг” пък е 200 лв. Компаниите обаче не дължат никаква такса на клиента, когато променят общите условия или тарифата си.

“Това категорично е неравнопоставеност. До края на годината ще излезем със становище има ли неравноправни клаузи в общите условия на лизинговите компании”, коментира пред “Труд” председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев. До 1 юли ще бъдат изнесени подобни данни за банковия сектор.

“Нашата такса никога не е била пречка пред предоговарянето. Освен това всеки казус се разглежда индивидуално”, коментира шефът на “УниКредит Лизинг” Румен Иванчев.
Солени са и наказанията за неизрядните платци за договори под 400 лв. и над 147 000 лв., които не се регулират от Закона за потребителския кредит.

В “УниКредит Лизинг” неустойката за забава е 0,07% на ден, което прави над 25% за година, а в “И Еф Джи Лизинг” санкцията е още по-висока - 0,1% на ден, което прави 36% за година.

“При нас лихвите за редовните платци са по-ниски в сравнение с банките, а за нередовните платци - по-високи”, каза Иванчев.

Някои от компаниите събират по 50 лв. за писмена справка за задължения и по 3 лв. всеки месец за фактура.