Около 60% от домакинствата в България смятат, че фиксираната лихва е най-важна при избора им на потребителски кредит, показват данни от национално изследване на МКБ Юнионбанк.

Според експертите хората в страната искат лихвените нива да бъдат застопорени през целия период на заема, като основна причина за това е несигурността в динамиката на лихвите вследствие на глобалната криза.

Мария Илиева, главен изпълнителен директор на банката, коментира, че все повече домакинства настояват да „замразят” месечната си вноска на нива, които семейният им бюджет позволява, и да са сигурни, че каквото и да стане, плащанията по кредита няма да се увеличат.

“Потребителските кредити са истински лакмус за нивото на финансово самочувствие и увереност в бъдещето на българските домакинства. Показателно за това е, че още в първите месеци на икономическата криза тези заеми рязко спряха да нарастват като обеми и до днес са единствените кредити, които са отбелязали най-скромен ръст от края на 2008 г.”, обясни Илиева.

Добрата новина, по думите й, е тази, че през септември за първи път през годината има по-видим, макар и все още малък ръст в общата сума на отпуснатите потребителски кредити.

Изследването на банката, което е проведено между 402 анкетирани, отчита, че за близо 40 на сто от хората друго важно условие е отпускането на заемите да бъде без такси за разглеждане на документите. На трето място с 38 на сто е да няма изискване за поръчители.

Интересен факт е, че за живеещите в София този фактор е много важен и анкетираните му придават тежест от 49 на сто, когато избират своя заем. В същото време за домакинствата от другите градове на страната изискването за гарант не е толкова сериозен проблем.

В изследването експертите от МКБ Юнионбанк отчитат, че през последните 5 години обемът на отпуснатите потребителски заеми у нас се е удвоил, като в края на септември 2011 г. достига 9,25 млрд. лв. Така на практика домакинските кредити се изравняват с изтеглените ипотечни заеми, които в момента са 9,37 млрд. лв.

Очакванията на анализаторите са до края на годината заемите за текущо потребление за последен път да отчетат спад, макар и по-малък в сравнение с миналата година. Прогнозите са от 2012 г. да започнат да растат.