Въпреки милионите инвестирани от банките в маркетингови стратегии и дигитални платформи една под 5% от потребителите в България превеждат пари онлайн. Страната ни е на едно от последните места по използваемост на услугата в Европа заедно с Румъния, показва проучване на Евростат.

За разлика от нас средно 30% от жителите на северните държави в Европа ползват ежедневно онлайн банкиране. Страната ни изостава с 5 години назад спрямо Централна Европа, но това не означава застой в дигитализацията на банковата ни сфера.

Една от причините за забавянето е несигурността, която имат потребителите докато оперират виртуално с парите си. Това доведе до влизането в сила на 

европейски регулации през 6 месеца,

които наваксат изоставането с две обиколки развитието на технологиите.

"Ниската познаваемост на дигиталното банкиране в България се дължи на липсата на доверие", смята Васил Димитров, проектен мениджър в "Банкиране на дребно" в Банка ДСК. Според него именно директивата PSD2 цели стандартизиране на сигурността на клиентите на банкови услуги.

Евродирективата касае безлимитните плащания, при които риска е най-голям. Фокусът на регламента PSD2 е поставен върху транзакционното банкиране. И по-конкретно върху автоматизацията, включване на технологиите за ускоряване на процеса, подобряване на качеството и редуциране на разходите.

Същевременно банките не само в Европа се опитват да настигнат финтех компаниите, които предлагат все по-евтини и иновативни услуги, но не са поставени наравно нормативно със старите финансови институции.

Клиентите осъзнават, че вече те са важни, а не продуктите: 

„Аз ви давам заплатата си, а вие ми удържате такси”

Последното вече е признато и гласно от банките, които предлагат по-справедливи продукти спрямо клиентите си. Нов вид сметки за получаване на заплатата ги освобождава от такси и им дава бонуси, ако плащат комуналните си сметки дигитално или пазаруват онлайн. Допълнително при нужда от финансиране получават и специални отстъпки.

Част от тях проучват детайлно клиентите си и предлагат различни услуги на всеки един от тях. От това къде и колко пазаруват до къде ходят на почивка - характеристиките, които се анализират от банките са стотици. Това води до ясно идентифициране от какво ще имат нужда в един бъдещ момент и до конкретни оферти на екран във всеки един офис или кол центъра.

80 на сто от клиентите на „Пощенска банка” получават индивидуални оферти, а 23% от тях ги приемат, коментира Румен Радушев, ръководител „Индивидуално банкиране и алтернативни канали” на банката.

В момента 

банките се възприемат като бавни и тромави

от младите хора. Те искат нещата да се случват бързо, евтино и сигурно. Според данни на Световната банка около 40% от младите хора в Централна и Източна Европа нямат достъп до банково кредитиране. Те не отговарят на стандартното отношение на банките, но имат собствен дигитален път в интернет.

Ето защо повече финансови институции ще преживеят дигитален катарзис, смята председателят на управителния съвет на TBI Bank Валентин Гълъбов. Традиционното комуникиране с лозунги от типа „вие сте лоялен наш клиент и затова ви предлагаме изгоден лизинг”, ще останат в миналото. По думите му все още хартията и физическият подпис са водещи, но банките трябва да отчетат факта, че бъдещето на човека е с телефон навсякъде.

"Изследване показва, че голяма част от хората признават, че ако не са близо до телефона си се чувстват като болни. Те са повече от четките за зъби”, коментира Юлиян Влахов от Уникредит Булбанк.

Над 70 на сто от милениум поколението предпочита да посети зъболекар пред това да влезе в банка. Родените след 2000-та г. възприемат финансовите институции като транзакционен бизнес и смятат, че до 5 години няма да има нужда от тях. Затова и разплащането директно с телефона е пилотен проект на няколко банки, въведен за първи път в България от Първа инвестиционна банка. Дигиталната карта е нов вид банкова карта, с която можете да

правите плащания чрез мобилен телефон,

без физически да ползвате познатата ви пластика. То е достъпно за клиентите на банката, които използват смартфони с NFC функционалност.

Маркетинг стратегията на банките вече се базира и на иновативни дигитални решения, смята експертът от Vivacom Емил Ласов. Чрез анализ на данните на Wi-Fi зоната във всеки офис на банката може да бъдат разбрани бързо и лесно предпочитаните продукти от клиента.

Друга възможност са екраните, на които в определени дни и часове се появяват съобщения за продукти насочени към определен тип клиенти.

"В деня, в който хората получават пенсия на мониторите могат да текат реклами насочени точно към този тип клиенти", допълват от Vivacom.