Банките в България не са склонни да вземат мерки за намаляване на банковите такси. Това се разбра вчера след среща на вицепремиера Симеон Дянков и шефа на НАП с Асоциацията на банките в България.

Освен уточняването на срока, от който данъчните ще получат достъп до кредитните досиета на гражданите, банкерите са били помолени и да намалят поне таксите при банковите преводи към бюджета.

За най-обикновен превод трезорите сега събират средно 6 лв. Обсъдено е също и евентуално сваляне на удръжките при теглене от банкомат, когато изплащането на заплатите мине само по банков път.

Експерти, участвали в срещата, обясниха, че банките са подкрепили усилията на кабинета в битката със скритата икономика, но не са поели никакви твърди ангажименти.

Данъчните ще получат достъп до кредитните досиета на гражданите и фирмите до края на годината, похвали се шефът на НАП след срещата.

"Ако се установи, че заемите са теглени на базата на неофициални доходи, на лицата могат да бъдат възложени ревизии за 5 г.", обясни Красимир Стефанов.

"НАП е единствената приходна администрация в ЕС, която няма достъп до банковите сметки на хората", оплака се той.

От ведомството му все пак успокоиха, че целта на обмена на информация с трезорите не е да се правят масови проверки. Идеята била при ревизия на рискова фирма НАП бързо да провери кредитното досие на дружеството и евентуално движението по банковите сметки.

Междувременно зам. финансовият министър Владислав Горанов обяви по време на заседание на бюджетната комисия в парламента, че "вероятността приходите в актуализирания бюджет да се изпълнят по план е 99.6%".

Данъчните смятат, че ще успеят да съберат възложените им 11.94 млрд. лв. Митниците дори ще преизпълнят плана си 3.2%, което е около 200 млн. лв., обеща шефът на агенцията Ваньо Танов.

Преизпълнението на ДДС от внос ще е 300 млн. лв., а недостигът при акцизите ще е "само 150 млн. лв." вместо първоначалните тревоги на Танов за 400 млн. лв. по-малко.

Единственият риск за приходите на митниците е да не заработи ключовата наредба за измервателните уреди, която трябва да въведе ред в сектора на алкохола и горивата, обяви Танов. 20 фирми от алкохолния бранш я оспорват пред ВАС, а първото заседание по делото бе вчера.

"Тези фирми за мен са сивия сектор. Ако наредбата бъде спряна, това е нова надежда на сивия сектор, че може да победи държавата", заяви митничар №1.

Идея

Таксата за предсрочно погасяване на кредитите да отпадне, предлага депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов с промени в Закона за кредитните институции. Това ще става, ако банката едностранно вдигне лихвата и таксата за обслужване на заема. Промяната мина на първо четене в пленарната зала.

Предложението на Господинов важи не само за потребителските, но и за ипотечните кредити, при това както на гражданите, така и на фирмите. При заемите за потребление с променлива лихва и сега няма неустойка за по-ранно издължаване, но при жилищните кредити банките обикновено събират от порядъка на 3-5% от остатъка от главницата. Това обикновено отказва хората да си рефинансират заема на по-изгодна лихва в друга банка.

Предложението на Господинов обаче крие рискове. Според него таксата отпада, но текстът гласи "само ако кредитната институция вдигне лихвата и таксата за обслужване". Т.е. ако трезорът вдигне само лихвата, неустойката за предсрочно погасяване остава валидна.

Другата промяна, предложена от Господинов, със сигурност ще срещне решителен отпор от банките. Той настоява отпуснатият кредит да не може да бъде предсрочно изискуем, ако клиентът не е съгласен с вдигането на лихвата или на такси по заема. Революционната промяна ще направи невъзможно връщането на пари при некоректни кредитополучатели.