Понякога, банковите гаранции са ефективна алтернатива на банковите кредити. В много случаи фирмите се нуждаят от финансова подкрепа от надеждни институции и поради това могат да използват банкови гаранции, вместо да кандидатстват за банков кредит.

С това, компаниите могат да спестят разходи, свързани с лихви, такси и комисиони, както и ценно време, съобщава Quest. Също така, когато гаранцията е предоставена, и обезпечена с ипотека върху имот, ще е нужно известно време, докато банката направи проучване и оценка на съответната недвижима собственост.

През последното десетилетие търсенето на банкови гаранции значително нарасна благодарение на увеличените рискове в търговските и финансови сделки.

Като цяло, банковата гаранция е вид споразумение, по силата на което със заповед на определени клиенти, банката се задължава да заплати определена сума на трето лице, в зависимост от специфичните условия на сделката.

Банковите гаранции в действителност са документи двойна цел. От една страна това са гаранции по заеми, подлежащи на изпълнение срещу главния длъжник – гарантът по дефиниция носи вторична отговорност – но от друга са вид обезщетение. Те са вид сделка и затова се регулират от гражданското и търговското право в България. Също така се регулират от принципите на Международната търговска камара.

Според определението, дадено от Търговския закон, банката е длъжна в писмена форма да заплати договорената сума на лицето, което я изисква съгласно предвидените условия.

Обикновено, банковата гаранция се дава за реална финансова сигурност, т.е. собственост върху ипотека.

Трябва да знаете, че има известна разлика между банкова гаранции и гаранция по принцип. Банковата гаранция касае преди всичко сигурността в отношенията между търговци, а гаранцията се използва предимно в областта на гражданските взаимоотношения. Гаранцията е договор, а банковата гаранция е едностранна сделка.

Освен ако не е подкрепена от депозит в пари или друго обезпечение, гаранцията винаги е обезпечение с несигурна стойност. Финансовото положение на гаранта може да се промени много бързо.

В същото време банковата гаранция дава много по-голяма сигурност, поради имплицитната стабилност на финансовата институция, която я издава.