През второто тримесечие на 2011 г. кредитните институции и банковата система продължават да адаптират финансовите си позиции. В резултат на тези действия се увеличават ликвидните активи и се засилва адекватността на капитала, съобщи БНБ.

С нарастването на краткосрочните пласменти в банки съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите на банковия сектор се подобрява до 25.07%, а общата капиталова адекватност се повишава от 17.66% на 17.73%.

В края на юни делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 13.53% при 12.93% към 31 март.

Банковата система е генерирала за първите шест месеца на 2011 г. доход от основна дейност, достатъчен да неутрализира основните рискове (най-вече свързани с качеството на кредитите).

Направените разходи за обезценка са в размер на 625 млн. лв., а отчетената печалба към 30 юни е 315 млн. лв. Възвръщаемостта на активите е 0.85%.

Общата сума на активите на банковата система е 74 979 млн. лв. и е увеличена с 1% спрямо март. През тримесечието е отчетено намаление в паричните средства и в ценните книжа и нарастване в кредитите и авансите.

През периода март – юни не се наблюдават съществени промени в пазарните позиции на кредитните институции. Повишава се делът както на малките и средните банки, така и на клоновете на чуждестранни банки, за сметка на този на петте най-големи институции, който към края на юни е 52.5%.

Продължава растежът на привлечените средства. Спрямо март размерът им е увеличен с 1.5% и в края на юни възлиза на 64 304 млн. лв. Основен ресурсен източник остават депозитите от граждани и домакинства, чийто дял достига 45.6%.

През тримесечието те се увеличават с 2.1%, а ресурсът от институции, различни от кредитни – с 2.6%. Прирастът на вътрешните източници за финансиране засилва дела им в общата сума на привлечените средства в системата – 78.1%.

Тримесечният растеж на брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 0.9%. Заемите за предприятия се увеличават с 1.5%, а експозициите на дребно с 0.3%. Жилищните ипотечни кредити нарастват с 0.6%, а при потребителските отново е отчетено слабо намаление (0.1%).

Балансовият капитал на системата възлиза на 10 009 млн. лв. През тримесечието тази балансова позиция намалява с 1.4%, повлияна от динамиката в резервите (включително неразпределени печалби) и от растежа на финансовия резултат.

Някои банки предприемат действия за увеличаване на емитирания капитал за сметка на резервите и премийния резерв.