Банките, които нарушат повторно Закона за кредитните институции, ще бъдат санкционирани с глоба, варираща между 200 хил. и 500 хил. лева. За първо нарушение трезорите ще плащат от 50 000 до 200 бона лева.

Това гласи проектът за изменения на Закона за кредитните институции, който беше публикуван вчера на сайта на финансовото министерство.

Ако нарушителят е юридическо лице, различно от банка, санкциите са до 20 000 лева за първо и до 50 000 лева за второ нарушение. Досега законът предвиждаше глоба до 12 000 за повторно нарушение, без да прави разлика кой е извършителят.

За разпространение на невярна информация за банката и уронване на доброто й име физическите лица ще плащат до 10 000 лева при повторно нарушение.

Ако злословието е станало с помощта на медия, глобата е от 5000 до 10 000 лева за първо и от 8000 до 20 000 лева за второ нарушение.

В закона са заложени и много промени, свързани с европейското законодателство. В законопроекта е предвидена възможност БНБ да сезира Европейския банков орган в случаите, когато съответните компетентни органи не й сътрудничат при осъществяване на надзор на консолидирана основа и когато не може да бъде постигнато съвместно решение по въпроси, свързани с надзора върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави членки.