Европейската централна банка ще обсъди в скоро време нови многогодишни "евтини" заеми за търговските банки в еврозоната, заяви в сряда главният икономист на ЕЦБ Петер Прает, но в същото време намекна, че новата кредитна програма може да не бъде толкова щедра, колкото предходните, съобщава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че търговските банки, особено в Италия и Испания, са изправени пред сериозни проблеми, тъй като досегашните програми TLTRO на ЕЦБ за 762,4 млрд. евро (програмите за дългосрочни рефинансиращи операции, от които на този етап банките погасиха едва 30,6 млрд. евро) наближават периода за погасяване (между юни 2020-а и март 2021-а).

Ако банките нямат възможност да прехвърлят този дълг в нови заеми, предоставени отново от ЕЦБ при по-атрактивни лихвени проценти, те би трябвало да вземат кредити при по-високи лихви от пазара на облигации.

Това би могло да доведе и до по-високи разходи за отпусканите от тях заеми за фирмите и домакинствата, което би представлявало допълнителна пречка за икономиката на еврозоната, като в същото време обтегне финансите на по-слабите банки от региона.

Трябва да се има предвид, че италианските банки, които са най-слабото звено в банковата система на еврозоната, взеха заеми от ЕЦБ, равняващите се на цели 33% при втората фаза на програмата TLTRO, следвани от банките в Испания, взели заеми, равняващите се на около 22%.

Коментарите на Петер Прает предполагат, че новият кръг от програмата TLTRO може да бъде обсъден още на след следващото заседание на ЕЦБ на 7-и март, въпреки че вероятно ще трябва да се изчака що се отнася до условията по банковото кредитиране.

Последната програма TLTRO на ЕЦБ оферираше дългосрочни заеми за банките с нулев лихвен процент. Банките биха могли дори да спечелят до 0,4% върху средствата, които са взели от ЕЦБ, ако ги предоставят като заеми на компании или на домакинства.

Петер Прает отбеляза, че обсъждането на параметрите на евентуалните нови заеми е "сложно нещо, зависещо от обемът на стимулите, които искате да предоставите".

Предоставяйки ключов аргумент за подобни нови заеми, Прает твърди, че банките, които вече страдат от слаба рентабилност, могат да ограничат кредитите за реалната икономика на фона на настоящо забавяне на растежа.

Източници на Ройтерс посочиха в края на миналата година, ЕЦБ обмисля възможността да предложи нова TLTRO програма, която обаче да е с променлива, а не с фиксирана лихва, като самата стимулираща банките програма бъде и с по-кратка продължителност от досегашния 4-годишен период.