В сряда Федералният резерв на САЩ остави основната си лихвена ставка непроменена и сигнализира, че вероятно няма да я повиши до края на настоящата година с оглед на забавящия се икономически и инфлационен растеж.

Федералната фондова лихва беше оставена в диапазона между 2,25% и 2,50%, след като за последно тя беше повишена с 25 базисни пункта на последното за предходната година заседание на Фед през декември.

Според централната банка на САЩ настоящите икономически условия и неизвестностите в световен план оправдават политиката на изчакване, като се предполага, че текущите нива на основната американска лихва отговарят на мандата на Фед за насърчаване на максимална трудова заетост и ценова стабилност.

Фед обаче понижи прогнозите си за икономическия и за растежа на инфлацията през тази и следващата година, като в същото време заложи по-високо от предходните оценки ниво на безработицата.

Нови макроикономически и лихвени прогнози на Фед (спрямо декемврийските)

Снимка

Фед вече залага на растеж на БВП от 2,1% през 2019-а година и от 1,9% през 2020-а година спрямо декемврийските прогнози за по-добра експанзия съответно с 2,3% и с 2,0%. Нивото на безработица се очаква да достигне 3,7% през тази година (над предишна оценка за 3,5%), преди да се повиши догодина до 3,8% (над 3,6% според декемврийската прогноза) и до 3,9% през 2021-а година (вместо 3,8%).

Федералният резерв занижи и оценката за инфлацията в САЩ, като вече очаква нарастване на ценовия индекс на личните потребителски разходи (т.нар. "PCE индекс") с 1,8% през тази година и с 2,0% през 2020-а и през 2021-а година (спрямо предходната прогноза от 1,9% за 2019-а и от 2,1% за следващите две години).

Това даде основание на американските централни банкери вече да очакват, че федералната фонова лихва няма да бъде повишена нито веднъж през настоящата година, след като на декемврийското заседание те бяха заложили две нови увеличения на лихвените ставки през 2019-а година.

Членовете на Фед прогнозират осреднено ниво на федералната фондова лихва през настоящата година от 2,4% (при текущ лихвен диапазон между 2,25% и 2,50%) спрямо декемврийска оценка за ниво от 2,9% и стабилизация на ниво от 2,6% през 2020-а и 2021-а година (спрямо предишна оценка за нейно повишение до 3,1%).

Това предполага, че Федералният резерв разчита най-много на едва едно повишение на основната американска лихва догодина.

Освен занижените очаквания за средносрочните лихвени нива, Фед обяви допълнително разхлабване на паричната си политики, като взе решение от месец май да забави досегашното темпо на намаляване на огромния си финансов баланс от 4 трлн. долара, натрупан чрез серията програма за "количествени улеснения" след последната глобална финансова криза, преди през месец септември да сложи и край на тази процедура на свиване на прекомерния си наличен баланс.

Обявените от Фед мерки означават, че усилията на централната банка от 2015-а година насам да върнат паричната и лихвена политика към по-нормални нива ще спрат доста по-рано от самите досегашни прогнози на американските централни банкери.

След края на заседанието управителят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че икономиката на САЩ е в добра форма, а перспективите пред нея са "позитивни". Той обаче посочи, че Фед следи внимателно настоящите рискове, свързани с процеса на Брекзит и търговските преговори между САЩ и Китай.

"Постъпващите данни понастоящем не изпращат сигнал, че е необходимо да предприемем действия в една или друга посока по отношение на лихвите. Времето е много подходящо да бъде търпеливи", посочи Пауъл.

С решенията си Федералният резерв изненада голям част от участниците на финансовите пазари, тъй като мнозина от тях не разчитаха, че централната банка ще заеме чак толкова агресивна позиция за по-разхлабена парична и лихвена политика.

Щатският долар поевтиня рязко спрямо останалите основни валути, докато американските държавни облигации поскъпнаха силно, което доведе до спад на тяхната доходност. Пазарът на акции на Уолстрийт обаче реагира по-предпазливо и въпреки че парира част от загубите, които бяха факт малко преди края на заседанието на Фед, основните американски фондови индекси не успяха да удържат първоначалния добър отскок.

Индексите DJIA и S&P500 затвориха в сряда на негативна територия (понижения съответно с 0,55% и с 0,29%), като само технологичният индекс Nasdaq Composite приключи "на зелено", но със символично повишение от 0,07%.