За да тръгне най-после санирането на жилищните блокове, хората трябва да си помогнат сами и да почнат да теглят банкови кредити.

Това посъветва вчера собствениците на апартаменти Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Вчера той откри официално саниран преди година панелен блок в столичния квартал "Младост" и сподели как може да потръгне обновяването на жилищния фонд в България.

Строителният министър пресметнал, че по демонстрационния проект домакинство с апартамент от 70-90 квадрата трябва да осигури средно 5000 лв. за саниране. След обновяване на целия блок семейството спестявало средно по 1220 лв. годишно от сметки за ток и парно. Затова и според министър Плевнелиев си струвало да се теглят заеми.

"Ако изтеглят един кредит от 5000 лв., след 5 години те го връщат заедно с лихвите", заяви той.

Регионалният министър се учуди още защо хората спестяват, вместо да инвестират в енергийна ефективност.

"Българите в последните 6 месеца увеличиха спестяванията си в банките с 3.6 млрд. лв. Ето ви дупката в бюджета на Дянков. Ако тези пари влязат в оборот, ДДС върху тях е толкова, колкото е дупката", калкулира той. И посъветва сънародниците си "да извадят малко от тези пари и да ги инвестират в енергийна ефективност, те имат феноменална възвръщаемост, много по-висока от лихвите".

Според данни на регионалното министерство в България има 18 хил. панелни сгради, в които живеят 1.7 млн. души. Засега обаче няма много програми, чрез които държавата да подпомага санирането.

Вчера стана ясно, че по демонстрационния проект на ПРООН са отпуснати 3 млн. лв., но парите няма да стигнат дори само за избраните предварително 27 сгради. По ОП "Регионално развитие" за саниране на жилищни сгради ще се ползват близо 80 млн. лв. С тях ще се обновят около 600 блока след средата на 2011 г.

Все още обаче не е ясно какъв точно процент финансиране ще бъде осигурено по програмата и какво самоучастие трябва да осигурят домакинствата. Според разчетите на регионалното министерство изискванията ще бъдат ясни най-късно до месец март догодина.