Финансовите експерти от сайта "Моите пари" смятат, че банките трябва да отпускат кредити като използват за база пазарно установен процент - EURIBOR, SOFIBOR или LIBOR.

Това каза в Националния пресклуб на БТА Деян Василев, президент на финансовия портал.

Към края на май размерът на отпуснатите ипотечни кредити е 9 млрд. лева, а на потребителските кредити - 9,5 млрд. лева, като общата сума е равна приблизително на 28 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Необслужваните поне 90 дни ипотечни кредити сега са 13 процента. При потребителски кредити този дял е 15 процента, каза Деян Василев.

Промените в закона за потребителските кредити накара банките да вдигнат лихвите. Тези повишения  доведоха до остра реакция на финансови анализатори и потребители. Бяха образувани няколко колективни съдебни иска от граждани и асоциации, припомни Василев.

Средните лихви по тримесечни депозити в евро и в лева падат доста чувствително през последните месеци - с 4 процента за една година, каза Василев. При левовите депозити лихвата сега е средно 5 процента, а в евро - 4 процента. Тези намаления би трябвало да свалят и лихвите по кредитите, но това не се наблюдава.

Има неравнопоставеност в договорите между банките и потребителите, каза още Василев. Половин процент промяна на лихвата е равно на 92 милиона лева в полза на трезорите на годишна база, добави Василев.

Десимира Николова, финансова анализатор в сайта посочи, че с промените в закона за потребителските кредити банките бяха длъжни да публикуват как правят своя референтен лихвен процент, но информацията е сложна и неразбираема за потребителите.