Лихвите по много от банковите заеми в лева ще се изчисляват по нов начин от 1 юли. Това одобриха на второ четене депутатите от бюджетната комисия в парламента чрез промени в Закона за кредитните институции.

Измененията се налагат заради отпадането на индекса „СОФИБОР”, който определя размера на лихвите по кредитите в страната и се определя на база обема сделки на междубанковия пазар. От 1 юли обаче БНБ спира да изчислява този индекс.

С премахването на „СОФИБОР“ ще се наложи сериозна промяна в договорните отношения на много банки с техните клиенти. Дори „СОФИБОР“ да бъде заменен с друг индекс, той трябва да бъде описан в контрактите, което засяга близо 85% от заемите в лева.

Ако обаче бъде избрана друга лицензирана фирма, която да го изчислява, на банките няма да им се наложи да сменят формулата за смятането на лихвите. По време на заседанието на комисията подуправителят на БНБ Нина Стоянова заяви, че към настоящия момент в Централната банка няма внесени документи за лицензиране на администратор нито е постъпило уведомление за лицензиране на такъв администратор в друга държава-членка на ЕС.

„При спиране на „СОФИБОР“ се очаква индексът да бъде заменен с „ЮРИБОР“, категорична бе Нинова като добави, че няма основания за тревога.

По думите й няма да се наложи клиентите да преподписват договорите. Нинова разясни още, че след 2020 г. се очаква и спиране на индекса „ЛИБОР“. Тя каза още, че не би трябвало клиентите на банките да усетят промяна след 1 юли, както и че не се очаква да има промяна в лихвените проценти по различните видове кредити.