По 700 лв. средно теглим за лятната ни почивка, като най-често изплащаме заема си за 12-18 месеца. Това съобщи за „Монитор” Таня Обущарова от „Провидент“.

Според нея обаче близо 30 на сто от хората обаче не знаели от къде ще намерят пари за почивка, а 9% са посочили друг отговор в проведената анкета.

Анкетата на фирмата за бързи кредити показва още, че всеки четвърти българин няма пари за почивка. В запитването са участвали общо 9220 клиенти на компанията в 8 държави – България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико.

14% от нашенци планират да вземат кредит за море

или планина от банка или от фирма за бързи кредити. Почти половината ще пътуват по време на лятната си отпуска, а около една трета или 31% ще си останат вкъщи. За сравнение, средният процент на хората в Европа, които няма да ходят никъде, е 45 на сто.

Повече от българите ще пътуват само румънските ни съседи, 54% от които ще прекарат ваканцията си в страната или в чужбина. Най-малко пътуващите са литовците, от които едва 21% ще стягат багажа това лято. 67% от жителите на Литва предпочитат да си останат вкъщи по време на отпуската.

Традиционно повечето от пътуващите ще изберат да обикалят из страната ни или да посетят родните курорти, като само 9% ще си позволят да излязат от границите на България.

Според данните, 23% от сънародниците ни ще използват спестявания, за да финансират лятната си отпуска подобно на останалите граждани в ЕС. Този процент е близо 2 пъти по-нисък в сравнение с 2015 г., когато на спестявания за почивка са разчитали 40 на сто от българите.

Друг интересен факт е, че

35% от запитаните българи харчи до 100 лв. на месец за хоби

докато 41% са отговорили, че нямат пари за любимите си занимания. За сравнение, без пари за хобита са и около една трета (35%) от останалите европейски участници в проучването.

Oсвен за ваканция сънародниците ни доста често се обръщат към банките и нефинансовите институции при нужда от средства за ремонт, здравеопазване и за покриване на непредвидени разходи.