Бум на лизинга, но не при трактори и скъпи коли, а при покупко-продажбата на крави очакват родни земеделски производители.

Все по-търсени стават сделките с едър рогат добитък на изплащане. Какви са рисковете при лизинговите схеми с крави и капаните при изплащането на едрия рогат добитък?

Схемата „крави на изплащане"

Имаш крава - пиеш мляко, нямаш крава - взимаш я на лизинг. Тази схема се оказва все по-апетитна за редица родни фермери, които искат да започнат нов бизнес или да увеличат своите стопанства. Един от активно търсещите крави на лизинг е земеделският производител Нихат Алибран от Хасково.

Нихат от години се занимава със агробизнес, но от началото на 2013-та е решил да увеличи мащабите на своята кравеферма. Иска да си купи крави на лизинг, за да не се обвързва с банков кредит и лихви. Той смята да сключи договор с продавача на крави и да ги изплаща, като признава, че може да отделя на месец 1900-2000 лева.

Кравите, които търси, „хубави" по описанието му и с голям млеконадой, струват над 1500 лева. Той има към момента 15 крави, а площта, с която разполага, е за 500 крави. Той обясни, че е регистриран фермер и получава субсидии затова ще иска кравите, които ще вземе на лизинг, за му бъдат прехвърлени „по някакъв начин", за да получава помощ и за тях.

Обяснява, че също така има и земя, която обработва. Затова допълва, че за онези, които сами си произвеждат фуража, той не е скъп. Млякото пък предава в изкупвателен пункт.

Рискове в начинанието

Опит за измама с лизинг схемите с крави съзряха колеги на Нихат от животновъдния бранш. Според председателя на Националното сдружение на млеко- и месопреработвателите Танчо Колев е доста рисковано да купиш крава на лизинг, защото животното невинаги може да доживее последната вноска по изплащането.

Самият Колев обаче не крие, че е изкушен да даде крава на лизинг, но само на познат и сигурен купувач.

„Жива стока на лизинг е рисково. Представете си, че утре умре, какво става? Трябва да търси застраховател да плаща, да му връща парите на онзи и така нататък. Аз мога да купя на лизинг, но не бих дал на лизинг. Правим застраховки и други работи, но да дам моя стока на лизинг е трудна работа", каза Колев.

По думите му застраховката на крава срещу всички рискове върви около 200 лева, а отделно се застрахова и оборът. Колев обясни, че е застраховал животните си. Той посъветва Нихат да вземе кредит от банка и да си плаща лихвата, като изостави лизинговата схема, която определи като несериозно начинание.

Колев даже изрази съмнение, че някой подучва земеделците и така може да стане измама.

И бартерът е възможност

Заради честите откази на банките да отпуснат кредит на родните земеделски производители все по-масова практика стават и бартерите между фермите.

Сред обявите в социалните мрежи за фермери има предложения за замяна на оборудван павилион за сладолед за крави, телета, коне, фураж или трактор. Предлагат се дори бартери на джипове за чистокръвни овце или кози.