Големият проблем на икономиката е потиснатото потребление и нежеланието на хората, от една страна, да се обременят с кредит въпреки активността на банките, а от друга - да теглят от спестяванията си. Така изпълнителният директор на СиБанк Петър Андронов обясни в интервю за „Класа“ слабия ръст на кредитирането у нас.

Според данни на БНБ към края на август кредитите за домакинствата се свили с 0,4% до общо 18,98 млрд. лв., а за бизнеса са нараснали с над 6% до 32,41 млрд. лв. „Напоследък има значително по-високи погашения, отколкото обичайно виждаме през други години – хората бързат да изплатят кредитите си, а новите, които банките отпускаме, не са толкова много, че да създадат общо увеличение на кредитния портфейл“, твърди Андронов.

Мнението му за нисък апетит за заеми потвърждават и други банкови експерти. Последната прогноза на МКБ Юнионбанк сочи, че стремежът към по-ниска задлъжнялост от страна на бизнеса и домакинствата спрямо нивото от предкризисните години ще се запази, което ще потиска и ръста на икономиката догодина. От банката залагат 3%.

Като цяло домакинствата вероятно ще останат предпазливи в техните финансови решения и потребителско поведение в краткосрочен до средносрочен план, сочи прогноза и на УниКредит Булбанк.

Другият канал за стимулиране на потреблението – депозитите, също изглежда запушен. Вместо хората да теглят от спестяванията си, напротив, те заделят все повече средства. В края на август сме сложили на влог 46,83 млрд. лв., което е 12,6% ръст.

По повод въвеждането на данъка върху финансовите транзакции Андронов посочи, че той едва ли ще бъде подкрепен от някоя страна в ЦИЕ и ще се приложи само в еврозоната. Колегата му от Българска банка за развитие Асен Ягодин обаче очаква налогът да се отрази върху крайните клиенти.