Лошите кредити в България ще продължават да нарастват и през тази година, сочи доклад на УниКредит, разпространен на конференция на “Юромъни” за Централна и Източна Европа, която се провежда във Виена.

“Нашият основен сценарий предвижда кредитите, просрочени повече от 90 дни, да достигнат своя връх на нива между 17,5% и 19% от общия дял на кредитите, в края на 2012 или началото на 2013 г.”, пишат авторите на доклада.

Според Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, банковата ни система обаче има достатъчно резерви да се справи дори ако лошите кредити достигнат 25%.

Според доклада качеството на активите остава уязвимо поради бавния и непредвидим процес на принудително събиране на вземанията и концентрацията на корпоративни кредити в недвижими имоти и строителство - секторите, които са засегнати най-много от спада в реалната икономика.

Според институцията през 2012 г. качеството на кредитите ще бъде подложено на допълнителен тест поради забавянето на растежа в еврозоната. Страните от нея са най-значимият ни външнотърговски партньор.

Все пак има и положителни фактори, които ще оказват стабилизиращ ефект върху финансовия сектор. Реалните доходи нарастват, а финансите на домакинствата и фирмите са стабилни. Повечето банки продължават да поддържат на достатъчно високо ниво капацитета си за абсорбиране на загуби. Относителният дял на кредитите във валути, различни от българския лев и еврото, е по-малко от 4% от общия размер на кредитите, смятат анализаторите.

Според УниКредит лихвите по кредитите в България ще започнат плавно да намаляват. За 2011 г. средната стойност на лихвите по ипотечни и потребителски кредити за домакинствата е била 10,53% годишно, а през 2018 г. се очаква тя да спадне до 8,5%. През 2012 г. и следващите 2 години стойностите на средните лихви ще са съответно 10,32, 10,02 и 9,67%, прогнозират от банката.