Лошите кредити в България ще продължават да намаляват, като през 2017 г. ще достигнат 12.2% от общо отпуснатите заеми в страната ни. Това прогнозира Карло Вивалди, директор на УниКредит за Централна и Източна Европа по време на финансовата конференция Euromoney.

През 2015 г. делът им е бил 15,7 на сто, а през тази година се очаква да падне до 14%.

Миналата година с най-малко лоши заеми сред страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е била Турция - 2,9%, следвана от Словакия / 5,2%/ и Чехия – /5,9%/. В Русия лошите кредити са били 19 процента, а най-зле се представят Сърбия – 22% и Украйна – 48% лоши кредити, изчисляват от банката.

Анализаторите на банката прогнозират 3% ръст на брутния вътрешен продукт за 2016 г. и 2.9 на сто през 2017 гСпоред тях растежът на икономиката ни все по-малко ще зависи от износа и все повече ще разчита на частното потребление, което ще се увеличи от 0.9% през 2015 г., до 2.7 на сто догодина.

Банкерите очакват и спад на безработицата с 1.2% през 2016 г. до 8,3% и с още 0,9 на сто през 2017-та.

Прогнозата на УниКредит е средната заплата в България да се увеличи до 932 лв.през 2016 г., а през 2017 г. да достигне 988 лв.

Именно увеличението на заплащането ще е подкрепящ фактор за пазара на труда през 2016-та година, особено след като основната част от новосъздадените работни места през последните две години е от сравнително добре платени позиции в секторите на изнесените услуги, казват анализаторите.

По думите им по-ниската безработица и намаляващата несигурност ще накара домакинствата да увеличат използването на кредити за покупката на стоки за дълготрайна употреба. Експертите прогнозират и подобрение на цената и достъпа на кредитите за домакинствата.

Решението на БНБ да въведе отрицателни лихвени проценти по свръхрезервите на банките би трябвало да представлява допълнителен стимул за нарастване на кредитирането. 

Немалкото натрупано отложено търсене също ще бъде сред факторите, подкрепящи кредитите на дребно, тъй като икономиката постепенно излиза от период от близо осем години на оздравяване на балансите на домакинствата, считат икономистите. 

В същото време, все още ниската инфлация ще продължи да подкрепя покупателната способност на доходите на домакинствата.