Възстановяването на банковия сектор в България от кризата ще става бавно, коментират от рейтинговата агенция Standard & Poor's. 

Свитите вътрешно потребление и инвестиции ще продължат да потискат печалбите на финансовите институции и кредитирането. Бавният темп на икономически растеж ще води до влошаване на качеството на активите на банките, смятат от S&P. Загубите от лоши кредити ще останат между 2,5% и 3%, прогнозират от рейтинговата агенция. 

Капитализацията на българските банки е добра, но може да бъде засегната от загуби, причинени от спада на цените на имотите през последните години, посочват още от Standard & Poor's. Агенцията оценява кредитният риск като "много висок". 

Оценката на агенцията за рейтинга на страната е BBB с негативна перспектива. 

Пазарът сваля лихвите по ипотечните кредити

"Приетите на първо четене промени в Закона за потребителския кредит, с които се въвеждат промени и при ипотечното кредитиране, няма да активизират пазара и няма да понижат лихвите", смята Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компания Кредит Център. 

"Намаляването на цената на кредитите не става със законови промени, а със стабилна и работеща икономика, по-високи и стабилни доходи. От 2009 г., когато лихвите по ипотеките бяха между 8,5% и 10%, сме свидетели на постепенно намаляване в резултат на стабилизирането на пазарите до сегашните нива от 6,25-7%. Това понижение с около 25% не се дължи на промени в закони, а на пазара", каза Тошев. 

Като цяло обаче промените в Закона за потребителския кредит са позитивни, допълни той. Премахването на таксата за предсрочно погасяване след първата година на ипотеката е важно за потребителите. 

Инициативите за по-прозрачно определяне на лихвите също ще отговорят на изискванията на клиентите.