Очаква се бум на картовите разплащания преди Коледа, банките предлагат нови услуги за допълнителна защита на картите, коментира Мариана Великова - Чаушева, директор управление "Карти" в една от големите банки у нас.

Навлизаме в най-активния сезон за покупки с карти - кредитни и дебитни, като очакванията са през този и следващия месец да се повишат значително както броят на покупки с карти, така и на общите финансови обеми, които клиентите изразходват през карти, поясни Чаушева.

През последните години има тенденция на пренасочване на клиенти от тегленето на пари в брой от банкомат към това да плащат директно със своята карта, посочи експертът. Тази тенденция е особено валидна за кредитните карти, но навлиза и при дебитните. Предимството, освен отстъпки, които се ползват в търговските обекти по редица картови продукти, е и това, че клиентите не носят пари в брой, посочи Чаушева. Пазарувайки с карта, клиентът е независим при решението да направи дори и по-голяма покупка, от това да изтегли предварително пари, добави тя.

При използването на карти съществува опасността от измами чрез скимиращи устройства, а активността на подобен род измами се засилва през летните и през зимните месеци. Банките обаче разработват и предлагат редица защити, както при банкоматите, така и при картите, заяви Чаушева. Скимиращи устройства се поставят на банкомати, няма скимиращи устройства на постерминали в търговски обекти, заяви тя.

Дори и при евентуално източване на данни от магнитната лента на дебитни и кредитни карти, има защитни механизми за картодържателите, които всички банки в страната предлагат и те са разписани в общите условия по договорите с клиентите, посочи Чаушева. Банките осигуряват и текущ мониторинг на инсталираните от тях терминали.

По отношение на картите най-сигурни са картите V Pay, предлагани у нас от няколко финансови институции от 2008 г. насам, посочи експертът. При тях на магнитната лента на картата не се съхранява информация, а записът на финансовата информация е само в чипа на картата. Така клиентите са абсолютно неуязвими, дори и да ползват картата си в банкомат със скициращо устройство, каза Чаушева. Продуктът е наложен в Европа и обхваща няколко милиона карти, посочи тя. В България пък всички банкомати са снабдени с четци на чип карти, което позволява безпроблемното им ползване.

Има и допълнителни услуги за защита в интернет - например абонамент за услугата "сигурни плащания". При нея клиентът получава допълнителна парола, която въвежда при пазаруване от сайтове в интернет. Услугата важи за клиенти с всички видове карти и е безплатна. Клиентът може да се абонира за нея както чрез банков филиал, така и през банкомат.

Разработени са и по-усъвършенствани продукти за комбинирано ползване - пазаруване онлайн или през мобилен телефон, но те още не са навлезли в България, каза Чаушева. Подобни карти имат дисплей за генериране на еднократни пароли и така, освен с ПИН код, всеки клиент разполага и с допълнителна защита при пазаруване в интернет.

Според последното пазарно проучване на една от големите банки у нас близо 54 процента от депозитите, принадлежат на жени, а мъжете имат преобладаващ дял в кредитните карти - 53 процента. Това според банкерите преобръща схващането, че жените харчат повече от мъжете. Броят на жените, използващи кредитни карти, е нараснал с 47 процента за две години, показват данните на банката. Увеличение се наблюдава при изтеглените ипотечни кредити от жени, макар и само с 9 процента, а със 7 процента пък е намалял броят на дамите, взели потребителски кредит през последните две години.

За периода 2010 - 2012 г. дебитните карти за дамите са нараснали с 44 процента, а разплащателните сметки, издадени на името на жени, са се увеличили с 55 процента. Към момента дамите имат по-голям дял сред активните клиенти на банката - 52 процента, основно между 25 и 55 години. Жените, използващи банково обслужване под 25 годишна възраст са едва 8 процента.