Плащаме всяка четвърта сметка с кредитна карта, а използването им в България става все по-разпространено, сочи анализ на една от големите банки у нас. Експертите отчитат близо 60% ръст на издадените кредитни карти през 2015 и 2016 г. спрямо 2014 г.

Данните показват, че българите все по-масово използват кредитните си карти за международни разплащания, като делът на плащанията с кредитни карти в Европа е една четвърт от всички трансакции с тях, докато тези извън ЕС – около 4%, сочи банковият анализ, пише БТА.

Експертите посочват, че най-масово кредитните карти се използват за разплащания в чужбина, покупки в интернет, резервации на самолетни билети, рент-а-кар и хотели.

Банковите специалисти отбелязват, че най-честите грешки на клиентите на кредитни карти са да теглят малки суми кеш на банкомат, вместо да се възползват от гратисния период при плащане на ПОС терминал, а впоследствие да внасят само минималната погасителната вноска.

Обикновено лихвата при теглене в брой от кредитна карта започва да тече от момента, в който изтеглим парите от банкомат. Има и такса за теглене в брой от банкомат с кредитна карта. Размерът й е различен в зависимост от обслужващата банка и страната, но обикновено е

в размер около 2,5 на сто плюс 3 евро

„Трябва да се запознаем добре с параметрите и таксите по картата, която използваме, за да не се изненадаме от дължимата сума, посочена в месечното ни извлечение“, казват от бранша.

Съществува практика картата да се преотстъпва на членовете от семейството, а това не е препоръчително. Добре е да ползваме картата си еднолично и да не държим ПИН кода си с нея.

Притежанието и разумното използване на картата ни си е изцяло за наша сметка. Когато пазаруваме или сме на почивка, трябва да внимаваме да не я забравим или изгубим, съветват експертите.

Когато пък пазаруваме онлайн, по-сигурно е да ползваме услугата "Виртуален ПИН", който се предлага безплатно, поясняват банковите специалисти. Това е дигиталният еквивалент на ПИН кода и се използва като допълнителна верификация при плащания в сайтове.

Всеки пети българин

опразва до нула кредитната си карта

и погасява само минималната вноска по задължението си. Това са отговорили 19% от анкетираните 1083 потребители, които са се включили в проведеното през септември проучване на финансовия портал „Моите пари“.

Резултатите показват, че 52% от сънародниците ни успяват да върнат цялата сума, която са изтеглили, в рамките на гратисния период. Близо 30 на сто от респондентите пък връщат само част от парите, т.е. малко над минималната вноска, определена от банката.

Най-голям процент от потребителите харчат над 500 лв. всеки месец от картата си, като лимитът на повечето нашенци е между 1000 и 3000 лв.

„Използването на кредитните карти през годините плавно расте и навлизането им в ежедневието ни води до някои положителни тенденции. Продуктът става все по-познат, расте и лекотата, с която се използва“, заяви изпълнителният директор на портала Деян Василев.

Най-популярните причини да притежаваме кредитна карта, споделени от половината от анкетираните, са удобството при плащането на стоки и услуги, както и бързият достъп до средства при нужда. Българинът най-често се разплаща с карта в супермаркети, бензиностанции и при онлайн покупки.

Вижте още: 

Вирус източва данни от кредитни карти при пазаруване 

Британци точат български кредитни карти