Безкешовото разплащане печели все по-голяма популярност над хартиената размяна на банкноти у нас. Средната сума на месец, направена с пластика, достигна 300 лева, а 75 на сто от притежателите на карти ги ползват всяка седмица.

Това са част от изводите на петото издание на проучването MasterIndex на Mastercard за последните тенденции при употребата на банкови карти.

Малко над 10 на сто ползват разплащателните си карти всеки ден, 27% - почти всеки ден, 35 на сто - веднъж или два пъти на седмица, а само 5% заявяват, че ги ползват рядко, показва изследването.

За август и септември почти половината от разплащанията са безконтактни, обяви Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония. По данни на БОРИКА средната сума на плащания без ПИН код е 30 лева.

Едва 5 на сто от разплащателните карти в България са кредитни.

„Искам да харча собствените си пари, а не чужди“, така притежателите на карти оправдават ниската популярност у нас на кредитните пластики. Разплащателното средство за покупка на стоки и услуги с кредитен лимит отдавна не е лукс, но дебитните карти се използват по-често от платежоспособните хора. Затова те са и най-много – 80 на сто, докато 14 на сто имат и дебитна, и кредитна карта.

По данни на Евростат отпреди две години около 40 на сто у нас нямат карти, но според Манова сега броят им е намалял до 25%.

Родните картодържатели търсят повече допълнителни екстри и предимства вместо репутацията на банката, което е една от промените през последните години. Но българинът все още сравнява по-често такси, а не услугите. Бързината и удобството са по-важни фактори от безопасността, от Mastercard отчитат 70 на сто доверие в картовите разплащания.

Това е и една от причините от април догодина лимитът за безконтактно плащане на притежателите на банкова карта с издател Mastercard да се вдигне от 25 на 50 лв. Засега от Visa запазват досегашния праг от 25 лв., над който потребителите ще въвеждат ПИН код за потвърждение на покупката, но най-вероятно промяната няма да се бави дълго и за тях.

Показателно за навлизането на технологията е, че 75 на сто плащанията с карти в една големите търговски вериги вече се извършват безконтактно, смята Манова, но все още малките търговци избягват използването на ПОС терминали в своите обекти.

Сред най-честите оправдания са все още високите такси при плащане, но вероятната причина е скриването на част от оборотите, смята Манова, която цитира информация на Националната агенция по приходите, според която загубите за бюджета от укриване на приходи от търговците на едро и дребно надвишават загубите, които се търпят от организирани ДДС измами.

В момента терминалите в цялата страна са над 87 хил., 93 на сто от тях вече са безконтактни, до края на годината процентът ще е 100 според Манова.