Все по-често клиентите на банките с ипотечни заеми теглят потребителски кредити, за да си покрият ипотеката, като това става на десетата година от нейния срок. Целта е да бъдат избегнати нотариалните такси, тъй като според закона ипотеките се подновяват на десетата година от подписването на договора. 

Това е възможно да се случи благодарение на високите суми на отпусканите потребителски кредити (50 000 лв.), показва анализ на УниКредит Булбанк Кънсюмър Файненсинг.

Според него лихвите по потребителските кредити сега са на нивата отпреди кризата. След 2007 и 2008 г., с настъпването на световната икономическа криза, се наблюдава рязък скок в лихвените нива по потребителските кредити (от 9,76% през 2007 г. до 13,48% за 2009 г.). 

След този скок, се оформя тенденцията за плавно намаляване и към 2016 г. лихвите по отпуснатите потребителски кредити са отново на нивата от 2007-2008 г.

През тази година 86% от пазара на потребителски кредити в България е концентриран в 7 банки. Наред с това обаче продължава да расте броят на регистрираните в БНБ финансови институции и към юни 2016 г. те са над 170, показва още анализът. 

Към днешна дата отпуснатите потребителски кредити в България са общо 12.7 % от БВП на страната, докато при повечето от останалите източно-европейски страни този процент е между 7 и 10%, което означава, че българският пазар на потребителски кредити е добре развит, коментира главният изпълнителен директор на компанията за потребителско кредитиране Джакомо Волпи.

Данните от анализа показват още, че от 2006 г. до днес основните причини за взимане на потребителски кредити остават без промяна. Най-често българските потребители използват изтеглените средства за ремонт на жилището и обзавеждане, за покупка на автомобил втора употреба или рефинансиране на текущо задължение.

Напоследък се оформя тенденцията рефинансирането на текущи задължения все по-често да става с нов потребителски кредит. През 2015 г. над 50% от всички кредити имат за цел частично или цялостно погасяване на задължения.