Всеки четвърти българин е задлъжнял на банки, показват данните на Асоциацията за управление на вземания за 2020 г. Освен банките, които се задържат като най-големия кредитор с 38% дял, а с 27% са небанковите финансови институции. Притеснително висок е ръстът на дълговете към телекоми - цели 24% от всичките случаи на вземания.

Според проучване на асоциацията през изминалата година българите са задлъжнявали все повече към фирмите за бързи кредити. В сравнение с предходните години делът на банковите институции леко намалява за сметка на покачващия се обем, възложен от небанкови такива.

„Възможно е това да са първите индикации за финансови затруднения на потребителите през 2020 г. Част от хората, които започват да усещат несигурност в личните си бюджети, започват да търсят бързи и лесни финансови продукти”, обясни Лилия Димитрова, зам.-председател на асоциацията.

Финансовите предизвикателства предстоят. Отчасти, по-ниските обеми, възложени за събиране, се дължат на мораториума на банките. Той даде глътка въздух на клиентите в затруднение, но и отложи проблеми, на които тепърва ще станем свидетели в края на 2021 г.", коментира Райна Миткова, председател на асоциацията. Според нея е възможно някои домакинства да останат неприятно изненадани от по-високите суми, които ще трябва да платят за кредитите си.

Много домакинства престанаха да плащат не защото доходите им бяха пострадали, а защото се страхуваха за бъдещето си и предпочитаха да съхранят тези пари за по-трудни дни. Но неплащането може само да усложни ситуацията и да се отрази негативно на икономиката, а оттам – на всеки от нас поотделно, казва Райна Миткова.

iStock
iStock

От Асоциацията за управление на вземанията очакват картината да се промени в края на годината. Аргументите са, че според данните на БНБ за първото тримесечие на 2021 г. е образуван нов лош дълг, вследствие на мораториума в размер на над 1 млрд. лв. или 10% от разсрочените задължения.

Кога е изгодно да предоговорим кредита

"Тези задължения няма да изчезнат, напротив, трябва сериозна стратегия как и дали ще могат да се съберат и как това ще се отрази на финансовата сфера като цяло. От друга страна, в продължение на месеци редица големи индустрии бяха напълно затворени, това няма как да не се отрази на първо място на покупателната способност на населението, плащането на данъци и такси от страна на бизнесите, а оттам на цялата икономика", коментира Лилия Димитрова.

iStock
iStock

За бизнеса и за потребителите е важно да следят движението на инфлацията, съветват от Асоциацията по управление на вземаният. Тенденциите за ръст на инфлацията, ведно с евентуално покачване на лихвите по кредитите, което вече се случва в САЩ. Това би могло да се превърне в предизвикателство пред някои домакинства в дългосрочен план.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg