Висока активност на купувачите на жилища през изминалата година, но и първи спад на сделките с кредити след 2013 година отчитат от най-голямата компания за недвижими имоти у нас.

Брокерите смятат, че експанзията на жилищното строителство ще постави под натиск цените на новите имоти и те ще слязат надолу. В момента се наблюдава баланс между търсенето и предлагането на недвижими имоти.

„Истината е, че на пазара за недвижими имоти участва малка част от населението. Той продължава да е пазар на успелите, а не пазар на всички.“ Това коментира днес изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

„Тук няма включване, няма социална политика, която да каже как човекът с под средни доходи да си купи жилище“, заяви Павлов, според когото на пазара са 10-те процента успели хора, които "чувстват, че са се качили в правилния вагон във влака в правилната посока". 

За състоянието на имотния пазар значение има и демографската ситуация

Според Георги Павлов в дългосрочен план проблемът е не толкова икономиката, а в демографската ситуация.

В София на една жена се падат средно по 1.3 деца. Мнозинството от децата вече се раждат без брак и това също е фактор: „Купувайки жилище, а това е факт обикновено на семейството, а не индивидуален факт, ти трябва да имаш сигурност за десетилетия не просто в партньора си, а в собствените си доходи и в закона, който ще ги защитава.“ 

"Покупките са свързани с усещането за сигурност, не просто с текущите доходи, а с това какво е вашето усещане за това как ще ви се развиват доходите. В българското общество усещането за сигурност не е много високо", отбеляза Георги Павлов.

Много се хвалим, че процентът на хората, които живеят в собствено жилище, е висок, но той стабилно намалява, подчерта той. "България след десетилетия ще се превърне в нация на наематели."

Същевременно се строят все повече жилища. От Националния статистически институт регистрират нарастване на разрешителните за строеж - за миналата година те са с над 60% в сравнение с 2017-та година.

Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързата реализация на проектите и интереса на купувачите през последните две години.

Като последствие в София цените на имотите скочиха с близо 9 на сто в сравнение с 2017-а година.

Спадът на покупките с ипотека е 17 на сто за София и 23% за страната

Въпреки увеличения брой на сделките, миналата година завърши с чувствително понижение на покупките с ипотечен заем. Агенцията по вписванията регистрира за София спад от близо 17 на сто, а в страната - повече от 23 процента по-малко сключени сделки с ипотечен кредит. Това е сигнал за забавяне на пазара на недвижими имоти, поясни оперативният директор на компанията Гергана Тенекеджиева.

Все още жилищата са най-доброто капиталовложение, което може да се направи, отбеляза още тя. Тъй като в момента лихвите по депозитите са на нула процента е по-добре да си купиш имот, който на годишна база носи около 4-5% възвращаемост, добави Тенекеджиева.  

От компанията очакват през тази година постепенно насищане на пазара. Купувачите ще имат по-голям избор - да купуват на зелено, на фаза груб строеж и в готов вид. Рискът преди получаването на акт 16 и времето за завършване на сградата предполагат и по-ниска цена. 

Конкуренцията в предлагането ще се повиши и ще окаже натиск върху цените на новото строителство, прогнозират брокерите. Ако станем свидетели на спад при сделките през първото тримесечие, е възможно да последва леко понижение на цените на старото строителство през второто тримесечие на тази година.