Нова схема за кражба на бизнес, която ще доведе до източване на 2 млн. лв. с фалшиви документи, бе спряна след намеса на полицията, предаде Нова тв.

Става дума за телекомуникационна компания, която преди два месеца получава в офиса си известие, че сметките на фирмата ще бъдат запорирани, а 2 млн. лв. от тях ще бъдат изтеглени. Причината е изпълнителен лист, издаден от съда заради дълг към гражданка от ЮАР.

В постановлението на съда се посочва, че дългът е натрупан от неизпълнен договор за доставка на техника. Представители на телекомуникационната компания отричат да са подписвали подобен договор. Те са категорични, че това е опит за крупна измама.

Вратички в закона позволяват изпълнителен лист за милиони може да се издаде с няколко подправени документа с копиран подпис. Журналистката на Нова тв Миролюба Бенатова се опитва да намери арбитражния съдия Георги Иванов на посочения в листа адрес, но неуспешно. От Асоциацията на търговските арбитражи в България не знаят за такъв човек.

По документи в казуса на телекомуникационната компания участват съдия Георги Иванов, двама адвокати - чужденци, ищец от ЮАР, фондация "Европейски арбитражен трибунал" с представител от България Васил Илиев, който е учредител на фондацията. На адреса на фондацията няма никого, а Васил Илиев също е неоткриваем на адресите от търговския регистър, както и на собствения си по лична карта.

Такъв човек обаче се е появил да вземе изпълнителния лист. Междувременно докато случаят се изяснява сметките на компанията могат да бъдат източени законно.

За момента източването на 2 млн. лв. от телекомуникационната компания е спряно, но когато се стигне до превземане с изпълнителен лист, фирмите трябва да се пазят с парични гаранции и такси за милиони, които не винаги са налични. Само ако покажат, че имат исканите пари, могат да оспорят дълга. 

Въпреки, че схемата е на хартия, разследващите при желание могат да засекат т.н. представител на кредитора при частния съдебен изпълнител. 

"Вратичките в закона остават. Чиновническото недоглеждане в Темида - също", заключва Миролюба Бенатова.