Банковата системата у нас е стабилна и добре капитализирана, а всички трезори в страната са способни да устоят на каквито и да било шокове. Това е основният извод от стрес тестовете на банките в България, резултатите от които бяха публикувани на сайта на БНБ. Те са предоставени от независими консултанти и обобщени от международната консултантска компания „Делойт“, която отговаряше за цялостния преглед на качеството на активите на финансовите институции у нас.

Прегледът е обхванал всички 22 банки у нас, лицензирани от БНБ. От него са изключени само 6 клона на чуждестранни банки, функциониращи в България. Самият преглед е бил проведен в периода 15 февруари-30 юни 2016 г., а стрес тестовете – през юли 2016, става ясно от прессъобщението на БНБ. Оценени са активи на обща стойност 84.2 милиарда лева, което прави 96% от банковата система в страната.

„Банковата система остава добре капитализирана, след отразяване на резултатите от Прегледа на качеството на активите, с капиталово съотношение на базовия собствен капитал от първи ред от 18.9%, значително над регулаторния минимум от 4.5%. Резултатите на отделните банки показват, че капиталовата адекватност на всяка една банка остава над задължителния регулаторен минимум. Резултатите от Стрес теста потвърждават силната капиталова позиция и устойчивостта на потенциални шокове на банковата система“, се казва в прессъобщението на БНБ. 

В него се уточнява, че индивидуалните резултати са различни за отделните банки, както и че някои трезори „ще трябва да поддържат наличните си капиталови буфери, докато други ще трябва да възстановят покритието на капиталовите си буфери, вземайки предвид корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите“. 

От БНБ съобщават, че трезорите, които трябва да укрепят допълнителните си капиталови буфери вече са представили подробни планове на управление „Банков надзор“, както и че самите корекции ще засегнат само буферите нас регулаторния минимум. 

Причината е, че те и в момента отговарят на изискуемата капиталова адекватност и са над задължителния минимум. Необходимите корекции в отчетната стойност на банковите активи са в общ размер от едва 665 млн. лева, което е само 0,8% от общите активи на трезорите в България.

Подчертава се също, че резултатите от стрес тестовете се основават на хипотетични сценарии и не водят до преки корекции на капитала.

Към прессъобщението на БНБ е прикрепена и таблица, обобщаваща основните параметри на 22-та проверени трезора. Тестовете са проведени по два сценария - базисен и утежнен (неблагоприятен). Неблагоприятният сценарий е по-консервативен от този, който ЕБО използва за България при последния стрес тест за целия Европейски съюз. От таблицата е видно, че 4 банки трябва да направят финансови корекции. Те трябва да увеличат капитала си, а три да осигурят и допълнителни капиталови буфери.

Междувременно от Асоциацията на банките коментираха, че резултатите от проверките на сектора са доказали неговата стабилност. Резултатите и анализът на БНБ показват, че секторът се представя изключително добре при направената проверка.

От управителният съвет на Асоциацията на банките в България заявиха, че резултатите от оценката на активите и направените стрес-тестове са гаранция за запазване на стабилността и доверието в банковата система. Те показват, че банките в България като цяло са подготвени да отговорят на местни и глобални предизвикателства, породени от промени в икономическата среда. Приключилата проверка и резултатите от нея позволяват на банките да продължат да работят и да се развиват в нормална среда, като подкрепят растежа на националната икономика и се стремят все по-адекватно да отговарят на потребностите от финансови услуги на клиентите им.

Оценката на качеството на активите на банките се извършва за първи път в България, като тя е направена при по-голям обхват на проверката, в сравнение с познатия ни от европейската и международна практика, припомниха от асоциацията. И добавиха, че тя обхвана всички трезори и 75% от кредитите в системата.

Банковата общност в България очаква занапред надзорната дейност да продължи да се извършва при стриктно спазване на нормативните изисквания, в т.ч. и европейски, при поощряване на запазването и развиването на добрите банкови практики и благоразумното поведение на кредитните институции в страната, се казва общо в позицията на асоциацията.