Втората и третата по големина банка в Гърция - EFG Eurobank Ergasias SA /собственик на българската "Пощенска банка"/ и Alpha Bank SA - потвърдиха сливането си, което трябва да им осигури първо място в страната и да засили гръцкия банков сектор като цяло благодарение на участието на катарския фонд Парамаунт.

"Управителните съвети на Alpha Bank и на Eurobank съобщиха, че са постигнали съгласие за сближаване чрез сливане" на двете банки, съобщиха те в съвместно комюнике, цитирано от Франс прес.

Банките уточняват, че акционерите на Eurobank ще получат пет нови акции от Alpha Bank срещу седем акции на Eurobank, давайки по този начин 57,5% от капитала на новата банка на настоящите акционери на Alpha Bank и 42,5% на акционерите на Eurobank.

Точната сума на участието на катарския фонд не се разкрива. Въпреки това той е определен в комюникето като един от тримата основни акционери заедно със семействата Костопулос (Alpha Bank) и Лацис (Eurobank). Трите страни ще участват в "проект за увеличаване на капитала на стойност около 3,9 милиарда евро", се казва още в комюникето.

Сливането трябва да завърши "до края на годината", се отбелязва в документа. Управителният съвет на новата банка ще бъде председателстван от Янис Костопулос (Alpha Bank).

Веднага след потвърждението на сливането гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос изрази задоволство от "положителното развитие, което показва динамизма и перспективите пред гръцката банкова система".

"Важно е също така Катар да участва и да инвестира в Гърция, изпращайки по този начин в чужбина съобщение за доверие" в гръцката икономика", допълни министърът в комюнике. Той потвърди доверието на правителството в гръцката банкова система, "която е напълно сигурна".

Сделката ще доведе до създаването на най-голямата банка в Югоизточна Европа с над 150 милиарда евро активи и около 80 милиарда депозити, отбелязва в кореспонденцията си РИА "Новости" от Атина.

Пазарната капитализация на двете банки днес е едва 2 милиарда евро срещу 23 милиарда през 2007 г., когато техните акции бяха достигнали най-високата си стойност. Само за миналата седмица акциите на Alpha спаднаха 26%, а на Eurobank - с 22%.

Гръцкият банков сектор се сблъска със сериозни проблеми заради финансовата и икономическа криза в страната. Продължава масираният отлив на депозити, което все повече поставя банките в зависимост от евтиното кредитиране на Европейската централна банка.

Eurobank се провали на стрес-тестовете на ЕЦБ през юли, показвайки прогнозирана достатъчност на капитала (Tier 1) от 4,9% при негативно развитие на събитията при минимално необходимите 5%.

Освен това, одобрената от лидерите на Европейския съюз замяна на гръцките облигации с отстъпка предвижда сериозни загуби за гръцките банки, които са най-големите държатели на суверенен дълг. В портфейла си Eurobank има 8,7 милиарда евро в гръцки облигации, а Alpha Bank - 5,5 милиарда евро.

Лидерът на гръцкия пазар National Bank of Greece (NBG, собственик на българската Обединена българска банка) държи 18,8 милиарда евро от гръцкия дълг. По-рано Alpha Bank отхвърли предложението на NBG за сливане. Гръцките официални лица и местни анализатори активно подкрепиха консолидацията на банковия сектор, за да се преодолеят икономическите трудности, пред които е изправена страната.

Гръцките банки контролират около 1/3 българския банков сектор. Eurobank притежава Пощенска банка, а Alpha Bank работи активно и има свои клонове у нас.