Не трябва да има таван на годишния процент на разходите за потребителските кредити, само пазарът може да регулира този показател. 

Това заявиха на извънредна пресконференция в БТА представители на фирми за бързи кредити по повод промените в Закона за потребителския кредит, които слагат таван от 50,5% на годишния процент на разходите. 

Неделчо Спасов от "Изи Кредит" заяви, че този текст е бил добавен изненадващо, без никакво обсъждане с бизнеса в сектора между първо и второ четене на промените в бюджетна комисия към парламента. 

„Налагането на таван ще обрече на изчезване нашия бизнес и ще прати клиентите ни при мутрите и при лихварите”, заяви Спасов. 

"Ако депутатите приемат окончателно тавана за годишния процент на разходите, това няма да направи заемите до заплата по-евтини, а напротив – ще ги оскъпи и ще направи невъзможно за потребителите да сравняват различните оферти", каза Константин Кръстев от "Кредисимо", цитиран от БТА. 

Костадин Атанасов от "КешКредит" обясни, че компаниите ще започнат да прилагат различни способи, за да покрият рисковия профил на клиентите си – например застраховки или гаранции. Това, на свой ред, ще направи невъзможно сравнението между различните продукти, предлагани от компаниите за „бързи“ кредити. 

Фирмите поискаха и по-строг регулаторен контрол върху дейността им, както и повишаване на изискванията за нетен капитал и произход на средствата. 

„Така ще останат само големи играчи, които имат какво да губят и съответно спазват правилата и добрите търговски практики”, коментира Атанасов. 

Участниците в пресконференцията заявиха, че основните ефекти от промените в законодателството, ако бъдат приети, ще навредят най-вече на държавата, тъй като тя ще изгуби постъпления от данъци и осигуровки за сметка на съкращенията в бранша. Оттам може да се очаква ръст на безработните и на разходите за обезщетения при безработица. 

„Ако с лека ръка се затрие една цяла индустрия от финансовата система на страната – тези хора, които досега са потребявали такъв род финансови услуги, няма да могат да станат клиенти на банките. Банките не обслужват този род клиенти. Тези хора ще се възползват от услугите на лихвари, заложни къщи“, посочи още Неделчо Спасов. 

Припомняме, че миналата седмица народните представители изненадващо приеха поправка в Закона за потребителския кредит, която предвижда таван на всички лихви, включително и на тези по бързите кредити под обхвата на Закона. Таванът ще важи и за действащите в момента кредити. Надвзетите по тях лихви след влизането на закона в сила ще трябва да бъдат върнати. 

На практика поправката ще се отрази най-сериозно на фирмите за бързи кредити, защото лихвите там са високи заради краткия срок на заема. По този повод един от вносителите на поправката, депутатът от БСП Георги Кадиев, изрази недоумението си защо банките са против този таван. 

„Това не ги засяга, защото техните лихвени проценти са по-малки от 50%", каза той.