Цените на имотите в София се повишиха с между 3% и 5% през първото тримесечие на годината, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Bulgarian Properties" по време на форума "Шумът на парите". 

"Може да се каже, че имотният пазар е пулсът на икономиката", заяви тя. Според нея имотният пазар реагира много бързо на всякакви икономически тенденции, а хората все по-смело се обръщат към него с цел инвестиции. 

В по-малките селища няма чак такова раздвижване, но по-големите градове като Пловдив, Варна и Бургас стоят много добре на имотния пазар. Средните цени на имотите в София през първото тримесечие на тази година са 770 евро на кв. метър, каза Полина Стойкова.

Раздвижването на пазара на имоти обаче не води до ръст на ипотечните кредити. "Банките са в битка за ограничен брой клиенти. Тази битка вече се води на всякакви фронтове, не само при лихвите. Банките предлагат всевъзможни нови продукти, намаляват таксите и ухажват клиентите си по всякакъв начин", каза Виктор Генев от консултантска къща "Амрита". Той обясни, че се забелязва и тенденция за намаляване на времето за сключване на сделките. 

"Повечето хора вече купуват жилища чрез лични спестявания, или чрез трансформация на собственост - продават една, а с парите си купуват друга. По-рядко се вземат кредити за покупка на имот", обясни Добромир Ганев, зам.-председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Покупките на имоти се активизират, а в големите градове на България цените действително скачат, допълни той. Хората са забелязали тенденцията, че цените се увеличават и осъзнават, че няма смисъл от повече чакане, че трябва да направят покупка преди още да са се повишили.

Първото тримесечие на 2015 г. е лидер по ръст на сделките с имоти в сравнение с първите тримесечия на предходните 5 години. То обаче не е по-силно отколкото е било последното тримесечие на 2014 г. 

Има ръст при търсенето както на нови сгради, така и на жилища. Издават се и все повече разрешения за строежи. В малките градове обаче пазарът на имоти не е толкова динамичен.