Базелският комитет по банковия надзор обяви намеренията си да задължи банките по целия свят да разкриват размера на изплатените бонуси, предаде BBC. Комитетът, чиято задача е да въведе единни стандарти в сферата на банковото регулиране, е подготвил предложения, според които банките са длъжни да съобщават как бонусите отразяват работата на сътрудниците.

Освен това предложенията включват настояването

да се разгласяват възнагражденията, получени от мениджъритe

на трезорите. Консултацията по тези предложения е открита за всички заинтересовани страни до 25 февруари 2011 г.

Съгласно заявлението на Базелския комитет тези инициатива е отговор на  световната икономическа криза, която избухна през 2008 г.  Целта на новите предложения е да се обезпечи „ефективна пазарна дисциплина”.

В комитета са се опитали да избегнат онези фактори, които позволяваха преди различните страни да интерпретират по свой начин правилата за изплащане на бонуси. Това силно затрудняваше международната банкова политика и сравнителния анализ в сферата на финансовите поощрения.

Новите правила, които има намерение да приеме Базелският комитет, ще бъдат не само количествени, но и качествени

те ще отчитат принципите, по които се определят бонусите, но ще трябва да бъдат свързани и с показателите на работата.

Всъщност предложенията на Базелския комитет са по-малко радикални, отколкото обнародваната в началото на декември инициатива на Европейския комитет за банков надзор (CEBS), според който трябва да се регулира и какъв процент от сумата на бонуса може да бъде заплатен в брой.

Американската банка Goldman Sachs Group Inc. от своя страна разработи по-рано план за изплащане на бонусите, според който те може да бъдат иззети в случай на ненадеждна работа на сътрудниците с риска. Изплащането може да бъде частично или напълно прекратено, ако служителят е направил неточен анализ на риска и не е успял да съобщи навреме за съществуващи опасности.