Задълженията на българските граждани по кредитни карти се събират все по-трудно. Това отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Данните показват, че хората плащат за море с кредитните карти, но покриват задълженията си все по-трудно.

През юли общите нива на събиране на задълженията се запазват. Индексът, който следи събирането на дълговете се е понижил минимално с 0,5 пункта спрямо юни до 121.4 базисни точки. Показателят следи промените в задлъжнялостта на домакинствата от януари 2010 г., когато условно започна на 100 пункта.

Символичният спад в индекса се дължи на понижението на събираемостта по кредитните карти, което е около 6%. Причината се крие в по-свободното финансово поведение на хората през летния сезон. Цялостната стабилност пък се дължи на сезонната заетост през лятото, която гарантира на много хора по-добро финансово положение през изтичащия вече сезон.

"Събираемостта зависи от сезона, като лятото има своите предимства и недостатъци", коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ. По думите й, когато хората тръгват на море те плащат горивото си с кредитната карта или пък сядат в по-скъп от предвиденото ресторант по време на лятната си ваканция, което обяснява донякъде показателите за кредитните карти.

Според експертите от АКАБГ събираемостта през септември традиционно пада най-силно спрямо останалите месеци от годината. Приготовленията за училище обикновено са сериозен финансов ангажимент за родителите, което обяснява тенденцията.

Строителство и транспорт продължават да са сред критичните сектори в сферата на междуфирмената задлъжнялост. Същевременно сферите като хранително-вкусова промишленост, които не бяха така осезаемо засегнати от кризата, отчитат по-малко натрупване на задължения и по-бърза събираемост. През есента не се очакват драстични промени при събирането на вземания по отношение на междуфирмените заеми.