Жилищните и потребителските кредити у нас продължават да поевтиняват. След като през последните 2-3 години лихвите по заемите падаха с бавни темпове, през тази година техните нива вече са по-ниски и от годините преди финансовата криза от 2008-2009 г. 

През последната година цената на заемите както за населението, така и за фирмите спадат значително, показва оповестената вчера лихвена статистика на БНБ. През юни гражданите са могли да изтеглят потребителски кредит в левове при средна лихва от 10.39%, докато година по-рано тя е била 11.26%. 

Лихвите по евровите потребителски кредити са намалели от средно 8.91% преди година до 7.60% сега. Лихвите по ипотечните заеми в левове са паднали от 6.53% на 5.77% за последната година, а тези по евровите заеми за жилище - от 6.88% на 6.14%.

Освен лихвите намалява и годишният процент на разходите (ГПР) за кредитите на домакинствата. ГПР включва лихвата плюс всички такси и комисиони, които дължи кредитополучателят. Най-сериозното намаление е при цената на потребителските кредити в евро. Общото оскъпяване при тях пада от 10.34% през юни 2014 г. до 8.40% сега. 

ГПР на кредитите за потребление в левове се е свил от средно 12.43% на 11.34%. Оскъпяването на жилищните кредити в левове също върви надолу - от 7.36% през миналия юни до средно 6.27% през юни 2015 г. За последната една година ГПР на евровите заеми за нов дом пада от 7.77% на 6.66%.

Понижението на лихвените нива, което е трайна тенденция през тази година, в крайна сметка се отрази и на отпуснатите заеми. Според статистиката на централната банка през миналия месец кредитите, отпуснати на домакинствата, са с 44 млн. лв. повече, отколкото преди месец, а общият им обем достига 18.305 млрд. лв.

Експертите обаче са категорични, че спадът на лихвите по заемите е към края си, макар че ниските нива вероятно ще се задържат за известен период от време. Според проучване на една от банките у нас българите избират кредит, като търсят най-ниската лихва, промоции и отстъпки. Около 2/3 разчитат на някакви преференции, за да предпочетат даден продукт.