Студентските заеми достигнаха размерите на потребителските кредити, които покриват разходите за ново жилище.

80 971,32 лева е най-високата сума за висше, изтеглена у нас. Това сочат данни от справка на водеща банка у нас, която отпуска студентски кредити. Сумата е отпусната на бъдещ висшист по дентална медицина, който учи в Медицинския университет във Варна, разказаха банковите служители.

Още шестима младежи са изтеглили суми в порядъка на 40-47 хил. лв.

Правото, медицината и архитектурата са в топ 3

на най-често кредитираните специалности, съобщиха за „Монитор” от просветното министерство. След тях студентите предпочитат да инвестират в бизнес администрацията и финансите.

Възпитаниците на Нов български университет пък са най-честите кредитополучатели.

1190 от общо 9419 заема за висше, изтеглени от наши студенти, са „заминали” към касите на вуза. Там семестриалните такси са в порядъка 1150-1500 лв. След него се нареждат Варненският свободен университет „Черноризец Храбър”, Софийският университет, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и УНСС.

От студентското кредитиране обаче далеч не се възползват само възпитаниците на частни вузове или курсистите, записали престижни специалности. Както някои студенти теглят кредити от петцифрени суми, други се възползват от услугата, за да покрият такси от 150 лв. сочат данните от банковите служители.

„В Софийския университет продължаваме да подписваме уверения за студентски заеми, като немалка част от тях са за ниски суми от порядъка на 150 лв.”, каза от своя страна и доц. д-р Милена Стефанова, заместник-ректор в Алма матер.

„Понякога студентският кредит е единствената възможност да се запишеш да учиш, особено за магистърските специалности, при които семестриалните такси са по-високи, а местата, които се отпускат държавна поръчка в университетите, са доста по-малко в сравнение с тези за бакалавърските специалности”, коментира Ася Маринова, студентка в специалност бизнес администрация, която се е възползвала от студентското кредитиране. Ася е изтеглила кредит в размер на 4500 лв.

„Ще се възползвам от максималния срок за изплащане от 10 години”, коментира студентката.

„Българските студенти са изтеглили над 43 960 170 лв. кредити от 2010 г. насам, когато бе приет законът за студентското кредитиране, отчетоха още експертите от образователното ведомство. Оттогава досега банките са подписали общо 9419 договора за кредити за висше. По-голяма част от тях – 5258, са преведени към държавните вузове и БАН, а останалите - към частните университети.

Условията за отпускане на заем за висше у нас са доста по-различни от тези за другите вземания. За разлика от масовите кредити, при които са необходими по двама поръчители, при студентските кредити гарант се явява държавата. През следващата година тя ще гарантира студентски заеми в размер на 80,5 млн. лв. Средствата ще бъдат предвидени в закона за държавния бюджет за следващата година.

Годишната лихва върху студентските кредити е сравнително ниска - 7 на сто. Друго предимство е, че длъжникът има право да изплаща кредита десет години след завършването си. Право на студентски кредит обаче имат само младежите до 35 години, обучаващи се в редовно обучение.