Длъжник, чиято банкова сметка е блокирана, въпреки че в нея постъпва само пенсията му, може да обжалва наложения запор до седмица от научаването.

Това постановиха всички висши граждански и търговски съдии. С тълкувателно решение те отговориха на 14 спорни въпроса за принудителното изпълнение след две години и половина обсъждане. То е задължително за всички съдии в страната и трябва да сложи край на коренно противоречиви решения по сходни казуси.

Същото се отнася и ако в банковата сметка влизат трудовото възнаграждение на длъжника или пари, които роднини му изпращат от чужбина. Независимо какъв е източникът на дохода, несеквестируемата, т.е. защитената от закона част е еднаква за всички длъжници - минималната работна заплата, категорични са съдиите. На практика такива сметки се блокират, защото съдия-изпълнителите не знаят колко са средствата в тях.

Висшите магистрати постановяват още, че движимите вещи на длъжник - автомобил, машини, материали, необрани насаждения и реколта, могат да бъдат изнесени на публична продан дори когато са запорирани по искане на друг кредитор. Важното е вече да не се продават по искане на първия кредитор. Но дори и да е така, продажбата им ще е валидна въпреки нарушението, пише в тълкувателното решение.

Според него, когато имот или кола на длъжник бъде обявена за продан, съдия-изпълнителят трябва да информира всички кредитори, в полза на които е допуснат запор или възбрана върху тях. Той трябва да ги уведоми и когато по банковата сметка на длъжника постъпят пари.