Китайският президент Си Цзинпин заяви, че правителството ще предотврати масови уволнения на фона на епидемията от коронавируса, нанесла тежък удар на икономика номер две в света, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Си се появява на публично място за първи път от началото на епидемията.

Китайският държавен глава до голяма степен странеше от светлината на прожекторите в този период, докато премиерът Ли Къцян, който посети град Ухан, оглави правителствената борба с кризата, отбелязва агенцията.

Колко страни са засегнати от коронавируса

Си Цзинпин инспектира усилията на общинските работници в Пекин по овладяване на вируса, посети местна болница за пациенти с коронавирус и разговаря чрез видеовръзка с военномедицински персонал в Ухан.

Общински работник премери температурата на президента, който носеше маска.

"Трябва да имаме вяра, че в крайна сметка ще спечелим битката срещу епидемията", каза Си пред персонала на болница "Дитан".

istock
istock

Вирусът, отнел живота на над 1000 души, принуди Пекин да удължи почивните дни около новогодишните празници в производствените центрове и да наложи строг контрол над населението в големите градове, утежнявайки забавянето на втората по големина икономика в света.

Откриха лечение за коронавируса, но е на много ранен етап

Държавната телевизия цитира думите на Си, че Китай ще се бори да изпълни икономическите и социалните си цели за годината и ще направи икономически корекции, за да сведе до минимум влиянието на вируса.

Президентът заяви, че правителството ще вземе по-решителни мерки, за да ограничи разпространението в Ухан и заобикалящата го провинция Хубей.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg