Броят на жертвите на коронавируса в Китай се увеличиха до 425, след като властите на провинция Хубей съобщиха за нови 64 смъртни случая, съобщи агенция Франс прес.

Заразените в провинцията са се увеличили рязко с 2345 до общо 13 522, като в Китай са над 20 000.

Хонконг съобщи за първи смъртен случай от новия коронавирус, предаде Ройтерс. Това е втората жертва на заразата извън континентален Китай. В неделя беше съобщено за първия починал от вируса във Филипините.

Как можем да се заразим с коронавирус

Страните от Г-7 съобщиха, че са се договорили да координират усилията за борба с разпространението на болестта. Ще бъдат съгласувани дейностите по спазване на превантивните мерки, за изследване на новия вирус, в сътрудничество със Световната здравна организация, ЕС и Китай.

Междувременно Китай се съгласи американски здравни експерти да пристигнат в страната като част от мисия на Световната здравна организация за проучване и борба срещу разпространението на вируса.

Освен в Китай заболяването е регистрирано в още 23 държави, 8 от които европейски.

istock
istock

В столицата на провинция Хубей - Ухан, откъдето се смята, че е тръгнала болестта, за 3 февруари са регистрирани 48 смъртни случая. Така общия брой на починалите в резултат на пневмонията от новия коронавирус достига 313 само в Ухан.

Регистрираните случаи в града нараснаха с 1242 в понеделник.

Бензин и дизел падат заради коронавируса

Като част от мерките срещу разпространение на вируса Макао обяви, че затваря казината за две седмици.

Русия съобщи, че отлага годишния инвестиционен форум в Сочи, който трябваше да се проведе следващата седмица.

В Хърватия туристи от Тайван са носили табели, гласящи „не сме от Китай“, тъй като според тях заради страха от коронавируса азиатските туристи са изолирани и местни жители са бягали от тях.

Бразилия също е решила да репатрира свои граждани от Ухан и ще обяви извънредно положение в здравеопазването. От китайския град ще бъдат евакуирани между 40 и 55 бразилци, които 18 дни ще останат под карантина във военна база.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева изрази увереност, че китайскатата икономика ще се справи въпреки епидемията от коронавируса.

„Китайците взимат драстични мерки, за да ограничат разпространението на епидемията и продължава работата по създаване на ваксина. МВФ подкрепя мерките на Китай в борбата с инфекцията и действията във финансовата сфера“, заяви Кристалина Георгиева във видеообръщение в Туитър.

istock
istock

Откриха лечение за коронавируса, но е на много ранен етап

Епидемията се отрази на китайските финансови пазари. След като отвориха за първи път вчера сутринта след Лунарната нова година, индексът в Шанхай се срина с 8%. Най-големият спад за един ден от повече от 4 години насам.

В България короновирусът не подмина и туристическия бранш. Заради разпространението му и препоръката да не се пътува до тази дестинация наши сънародници се отказват от екскурзиите си до Китай и региона.

„В момента има анулирани пътувания, които са до края на февруари месец. За след февруари нямаме откази за момента. Никой не може да каже засега за какъв период от време не трябва да се пътува”, обясни Любомир Николов, служител в туристическа фирма пред NOVA.

„Ако някой е записан за групова екскурзия, агенцията му предлага алтернативи - връщане на сумата или нова дестинация. Ако клиент се откаже, но няма официална информация, която да подкрепя това решение, той следва да получи неустойките, както са по договор”, добави Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg