Грипът обхваща нови територии в България. От днес епидемия е обявена в Монтана.

На прага на епидемията са и в Пловдив. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници.

Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня.

Шест общини, сред които Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот, също прекъсват учебните занятия.

Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Сливен и компетентните институции ще решат днес дали да бъдат обявени грипна епидемия и ваканция за учениците в Сливен.

Заради увеличения брой случаи остри респираторни заболявания в Смолян вече са забранени свижданията в болницата, а от днес са въведени ограничителни мерки срещу профилактични прегледи, детска и женска консултация, както и имунизациите.

Съвет на лекарите към пациентите е щом се разболеят, да се изолират, за да не заразяват и други хора.

На много места в страната са в сила всички противоепидемични мерки.

„Съвсем точна информация за това как ще се развие грипната ситуация никой не може да даде. Ако има заболяване, при което не важат никакви прогнози – това е грипът.

istock
istock

Според очакванията с едно закъснение от около 10 дни сме на старта на грипната епидемия. Висока е заболеваемостта в няколко области”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, пред NOVA.

„Най-засегнатата група тази година е детската и юношеската. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна”, поясни Кунчев.

ТЕЛК ще могат да решават само по документи

„Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, добави здравният инспектор.

"Високата температура, общата отпадналост, болки в мускулите и ставите са едни от характерните признаци на грипа", посочи Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg