Учени в Хонконг разработиха портативен уред за експресна диагностика на коронавирус, съобщава в. „South China Morning Post”.

Екипът от университета по наука и технологии в Хонконг е започнал работа по разработката на 20 януари и седмица по-късно устройството е било готово.

Принципът на работа е базиран на анализ на проба, взета от носната кухина на пациента. Може да бъде направена диагностика едновременно на 8 проби.

Шансът за зараза у нас с коронавирус е почти нулев

Устройството покрива изискванията за износ в ЕС и вече се използва от специализираните центрове в Синдзян и Гуанджоу. Уредът е подходящ за използване от митническите служители, граничните полицаи и служителите в карантинните центрове.

Учени от университета в Макао също са разработили устройство за експресна диагностика, което в рамките на 30 минути може да покаже дали дадено лице е заразено с коронавирус, дори при ранен стадий на заболяването.

Спиртът убива коронавируса


istock
istock

Уредът е разработен да диагностицира наличието на различни типове вируси, включително ХИВ и хепатит В, както и коронавирус, и е наречен „Ловец на вируси” (Virus Hunter). Устройството може да бъде напълно готово след 1-2 месеца. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg