Пет болници в България разполагат със специално оборудвани и изолирани помещенияв които да настаняват хора, потенциални носители на коронавирус. 

Всичките лечебни заведения са разположени в градовете с летища – в София това са Инфекциозната болница и Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия, а останалите се намират в Пловдив, Варна и Бургас.

“Най-важната мярка е да ограничим възможността за внос на вируса, колкото и илюзорно да е това", заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред БНР.

Според него, практиката в епидемиологията показва, че каквито и мерки да се вземат на граничния контрол, няма гаранция, че съответният причинител няма да бъде внесен.

"Въпреки това ние осигурихме получаването на информация за хората, първоначално тръгнали от Китай. Така всички пристигащи от тази държава са подлагани на двуседмична домашна карантина, а ако проявят някакви признаци – и на задължителна медицинска карантина с провеждането на съответните изследвания,” уточно той. 

Спиртът убива коронавируса

Докато се редят на опашката за паспортен контрол на летищата, всички пасажери попадат в обсега на камери, които измерват телесната им температура. И ако на някой тя е повишена, на място се организира наблюдението за период от две седмици.

Ако обаче той идва от заразен район и откаже да бъде хоспитализиран, няма да може да влезе в страната.

istock
istock

„Това са легитимни мерки на всяка държава, която пази територията си”, коментира д-р Ангел Кунчев. В момента в болница се намират двамата български студенти, завърнали се от Ухан, и още няколко души – но те не са пристигнали от Китай и не са потенциални носители на болестта.

Според здравния инспектор няма връзка между епидемията от грип, която у нас ще започне да затихва от следващата седмица, и тази от коронавирус в Китай.

„Няма толкова бързо да се развият нещата за коронавируса и няма как да се предвиди какво ще стане на този етап”, казва още здравният инспектор. Той обаче припомня съприкосновението с други два коронавируса отпреди 10 години – SARS и близкоизточният респираторен синдром, при които в рамките на няколко месеца е започнало „обратното им развитие и изчезване”.

Колко страни са засегнати от коронавируса


В момента лабораториите в света работят по откриването на лечение и на ваксина, но оптимистичната прогноза предвижда това да стане най-рано след три месеца.

istock
istock

Шансът да се заразим с коронавирус в Европа е почти нулев, твърди още специалистът. Затова и България като туристическа дестинация не е по-опасна, отколкото останалите държави на континента. За да се посети страната ни, не се изискват профилактични имунизации, тъй като у нас няма високо ниво на заболеваемост. 

В момента една от най-разпространените инфекциозни болести у нас е варицелата сред децата. През летния сезон пък по-често се срещат някои чревни инфекции, както и хепатит А. Затова е важно да се поддържа добра хигиена и да не се консумира храна, купена от улицата. Но това са все мерки, които трябва да се спазват във всяка една страна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg