През последните години над 1 милиард евро са инвестирани за спа туризъм у нас. Това съобщи президентът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов в Поморие.

Днес в града се открива 18-я годишен конгрес на Европейската СПА асоциация.

България е втора след Исландия по минерални води и калонаходища.

Това е нашето конкурентно предимство и ние имаме задачата да го използваме правилно, каза още Стефан Шарлопов. Той обясни че украински, руски и арабски компании проявявали интерес към този вид туризъм.

В момента в България има около 300 спа хотела, които отговарят на критериите на ЕСПА, а една четвърт от туристите у нас идват заради спа туризъм.

„Потенциалът и ресурсите, с които разполага балнео и СПА туризмът, дават основание България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

С приемането на специализирана наредба към Закона за туризма, регламентираща СПА услугите в българските хотели, ще се увеличи конкурентоспособността в отрасъла". Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който ще участва в конгреса на Европейската СПА асоциация (ESPA).

С Наредбата трябва да се определят основните изисквания към хотелите, които предлагат СПА и балнео услуги, каза още Маринов. Очаква се документът да бъде готов до края на септември тази година, уточни ресорният зам.-министър.

Стефан Шарлопов връчи награда на зам.-министър Иво Маринов за професионалното партньорство и постоянната подкрепа през годините.

„Надявам се, че конгресът ще бъде ключът към успеха на град Поморие, като столица на балнео и СПА туризма" - с тези думи кметът на община Поморие Иван Алексиев, в качеството си на домакин на събитието, връчи плакети на Стефан Шарлопов, на Мартин Плахи, председател на Европейската СПА асоциация и на зам.-министър Маринов.