Само за юни 2012 г. текущата сметка на България е на плюс с 280.3 млн. евро, спрямо излишък от 66.2 млн. евро за същия месец на миналата година. Положителният баланс се дължи най-вече на голям излишък от 469.7 млн. евро в сектора на услугите и на нетен приток на капитали от текущи трансфери в размер на 189.5 млн. евро.

 

Преките чуждестранни инвестиции, регистрирани през юни, също са положителни, в размер на 40.3 млн. евро. При портфейлните инвестиции има нетно изтичане на капитали в размер на 225.7 млн. евро, но то се компенсира от приток на валута и депозити на стойност 252.7 млн. евро в българските банки.

 

Общо по глава Други инвестиции, в която влизат измененията на чуждестранните депозити в български банки и на българските депозити в чуждестранни банки, за юни се формира излишък от 523.1 млн. евро.

 

От една страна депозитите в българските банки стават все по-привлекателна възможност за нерезидентите, особено за тези от Гърция. От друга, изглежда банките са ограничили изплащането на средства към централите си.

 

Така общият излишък по текущата, капиталовата и финансовата сметка на България през юни достига впечатляващите 601.6 млн. евро. За сравнение от юни 2011 г, до юни 2012 г. по трите сметки има излишък от едва 200.6 млн. евро. А през първата половина на годината БНБ отчита дефицит от 550.9 млн. евро.

 

Големият излишък за юни позволява отрицателен резултат в статията Грешки и пропуски в размер на 257.2 млн. евро. Така платежният баланс на страната през месеца е положителен, в размер на 344.4 млн. евро.

 

От началото на годината платежният баланс също е положителен, в размер на 463.4 млн. евр, но излишъкът идва изцяло от статията Грешки и пропуски на БНБ, по която се отчита нетен приток на капитали за периода в размер на 1 014.3 млн. евро.