Близо 38 милиона лева са разплатени до момента по новия механизъм чрез Българската банка за развитие към строителните фирми у нас, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Строителните фирми могат да вземат дължимото от държавата чрез одобрената от правителството схема за разплащане през Българската банка за развитие (ББР). Плевнелиев допълни, че са разплатени и 147 млн. лв. съгласно споразумението, подписано в края на миналата година между Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България.

Министър Плевнелиев се срещна с новото ръководство на Българската камара на строителите и председателя й Светослав Глосов.

По новия механизъм за разплащане чрез Българската банка за развитие остават още 101 млн. лв., допълни още министър Плевнелиев. По стария механизъм, този по споразумението от 23 декември са платени 147 млн. лв. по новия механизъм дължим общо 139 млн., разплатили сме 34 млн., обработваме 4 млн., остават 101 млн. лв. За тези 101 млн. всяко заявление, което пристигне в министерството, се обработва. По наша информация очакваме да получим за тези 139 млн. лв. общо около 379 заявки, каза министърът.

Председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов каза пред журналисти, че около 150 мил. Лв. са задълженията на общините към малките и средни строителни компании у нас. Глосов заяви, че проблемът със задълженията към бизнеса е бил поставен и на Общото събрание на Камарата. По думите му целта на организацията е да се запазят тези фирми на пазара, защото чрез тях се осигуряват голям брой работни места и се пълни хазната. Глосов заяви, че Камарата на строителите е една от най-силните браншови организации у нас.