Ръст от 1,4% на българската икономика през 2015 г. се предвижда в годишния доклад на Ин­­ститута за икономически изследвания при БАН. В краткосрочен план се очаква нисък, но ускоряващ се растеж, който да достигне нива от 2,1% и 2,5% през 2016 и 2017 г. 

Прогнозата се основава на очакванията за ускорен износ в еврозоната, на нарастване на вътрешното потребление и на приноса на еврофондовете. Очаква се също така инвестициите и износът да запазят темповете на растеж, а инфлацията да остане отрицателна.

Продължава неблагоприятната тенденция на много нисък растеж от 1 – 2%, каза проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН.
Глобалните и регионални тенденции

не оправдаха очакванията за възстановяване на растежа

през 2014 г. Част от причините бяха политическа и икономическа нестабилност, което повлия върху международните цени, които не успяха да регистрират растеж през последните 2 г. В опит да се преодолеят някои нестабилности в глобален мащаб и заради дефлационната опасност в ЕС бяха проведени редица политики, някои от които агресивни – като опитите на ЕЦБ за количествени улеснения, заяви Иглика Васи­лева от БАН.

Очакваме частното пот­ребление да засили темповете си на растеж, фактори за това виждаме в повишаващата се заетост. На пазара на труда очакваме плавно подобрение и достигане на ниво под 10 % през 2017 г. прогнозира експертът.

На­­­­деждата възстановяването на износа след кризата да повиши и растежа, не се е оправдала, защото у нас БВП се формира основно върху вътрешното потребление, а то остава свито, каза проф. Александър Тасев. 

Според него има  три фактора за растеж на икономиката - наличие на производства, които създават силен износ, силна продукция за вътрешен пазар, която ограничава вноса и високи заплати, които да водят до високо вътрешно потребление.

При нас тези три фактора са на обратния полюс

ниско производство, ви­­сок внос и ниски заплати, посочи проф. Тасев. При тези условия експортът може да даде принос в ръста на икономиката ни от не повече от 2,5 % , каза той.

Време да се отвори дискусия за вида на данъчната система в страната, каза вчера доц. Виктор Йоцов. Ниската степен на разпределение на БВП от правителството лишава гражданите от предоставяне на повече социални блага, а имаме и неблагоприятно разделение на преки и косвени данъци, каза Йоцов.