На дневен ред в общината е казусът с безплатното паркиране в София. В момента текат обсъждания, с цел да бъде възможно безплатното паркиране до 15 минути в сините и зелените зони в града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред телевизия Bulgaria ON AIR. 

Спирането в зоните през последните години се оказа проблем, особено за родителите, които всеки ден използват местата за паркиране, за да заведат децата си на детска градина.

Увеличава се и броят на детските градини в столицата. За 2016 г. е предвидено строителството на девет детски градини, като две от тях ще са на мястото на стари сгради, нуждаещи се от ремонт, а останалите 7 ще са изцяло ново строителство. Това ще осигури с 900 места повече за приема следващата година, посочи Фандъкова.

Предвиденият бюджет за строителството на детските градини е 9 млн. лева, а кварталите, в които ще започне изграждането им са Красно село, Люлин и Младост.

Мерките за гарантиране сигурността на софиянци ще бъдат сред приоритетите на кмета. Увеличават се зоните с видеонаблюдение и полицейско присъствие в столицата.
По думите ѝ Столична община работи усилено с МВР и СДВР, които осигуряват денонощни патрули в районите с най-много бежанци.

"Никой не е застрахован. Но ние трябва да правим всичко възможно, за да инвестираме в повече полицейско присъствие и в наблюдение. Това не означава, че рискът е изключен, но действа превантивно и помага на органите на реда да си свършат работата", коментира Фандъкова.

Освен денонощните патрули в Овча Купел и Женския пазар, в района на бул. "Мария Луиза" ще бъдат създадени две нови приемни - на общинска полиция и на второ РПУ.