16 милиона фалшиви евробанкноти, произведени в България, са били в обращение в страните от ЕС. Това съобщи в София директорът на Европол Роб Уейнрайт. Той похвали българското Министерство на вътрешните работи за операцията на 24 и 25 юни в Пловдив, когато беше разбита една от най-големите печатници за фалшиви евробанкноти в Европа.

Според директора на Европол Роб Уейнрайт България е положила всички усилия, за да се пребори с едно от най-сериозните престъпления за днешно време - фалшифицирането на пари. Освен това Роб Уейнрайт заяви, че групата, разбита на 24-25 юни в Пловдив, е една от водещите престъпни банди в Европа, която се занимава с фалшифицирането на пари и произвежда едни от най-добрите фалшиви 100, 200 и 500 евро.

Според директора на Европол в последните четири години - от 2005 до 2009 година, близо 16 милиона са фалшивите банкноти евро, произведение в подобни печатници в България, които са се въртели в различни европейски държави.

От своя страна от българското Министерство на вътрешните работи заявиха, че ще помогнат на Европол в един от основните приоритети - борбата с тероризма.

На пресконференцията присъстваше и президентът на Колегията на „Евроджъст" Хосе Луис Лопес да Мота. Той заяви, че престъпните организации трябва да се считат за разбити едва, когато срещу тях има произнесени ефективни осъдителни присъди. Председателят на „Евроджъст" допълни още, че в България трябва да има повече гаранции работата на полицията да бъде успешна и в съдебната част.