Между 15 и 20 хиляди души ще се съберат на националния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ срещу предложенията за пенсионна реформа, заложени в проектозакона за Кодекса за социалното осигуряване. Това съобщи вицепрезидентът на КБСБ Пламен Димитров.

Очаква се тогава да започнат и ефективни стачни действия по предприятията, работещи в добивната промишленост. От синдиката обявиха, че протестът ще се слее и със стачните действия на лекарите.

От КНСБ очакват и да съберат няколкостотин хиляди подписа в подписката си срещу пенсионната реформа. Те ще бъдат предадени в парламента в деня на протеста на 7-ми октомври, обясни Пламен Димитров.

От КНСБ продължават да настояват законопроектът в този вид да не стане факт и да бъде изтеглен от парламента. Според синдикалистите пенсионната реформа ще бъде в ущърб на всички хора, тъй като ще трябва да работят повече, за да се пенсионират.

Председателят на синдикалната федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков предложи да се запази точковата система като за всяка календарна година броят да се увеличава с половин точка. Оказа се, че това предложение, което се доближава до идеята на шефа на НОИ Христина Митрева, не е съгласуване с ръководството на синдиката и предизвика спор между Яначков и вицепрезидента Пламен Димитров:

От КНСБ обявиха, че ще очакват реакцията на премира Бойко Борисов.