„За над 200 общини приходите от данъци ще скочат двойно от 2015 г.”, съобщи председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Тодор Попов по време на 26-ото общо събрание на организацията. 

По думите му в местните хазни ще влязат общо допълнително към 500-600 млн. лева. Това ще стане като държавата преотстъпи на кметовете между 2 и 3% от събраните суми от данъка върху доходите на гражданите. Това искане на градоначалниците е от години. 

Конкретните проценти вече се обсъждат в Съвета по децентрализация, в който влизат министри, зам.-министри и кметове. През април съветът трябва да определи точния процент, а от май месец да се започнат конкретните преговори с правителството за това каква част от налога върху доходите да остава за общините. 

Преди около месец премиерът Пламен Орешарски заяви в кулоарите на парламента, че трябва да започне същинската децентрализация в страната, като се преотстъпят част от данъчните приходи на кметовете. Тогава той не уточни кой или кои налози визира. Тодор Попов обаче вчера поясни, че най-лесно държавата може да преотстъпи на кметствата част от приходите от данък общ доход на гражданите. 

Шефът на сдружението на общините съобщи още, че организацията и държавната власт са се договорили в следващите 4 г. да продължи да действа програмата „Растеж и развитие на регионите”. Чрез нея тази година държавата дава 350 млн. лв. на общините за техни проекти, които не могат да се реализират с европари. 

Според Попов за първи път с едно постановление се отпускат пари на 170 общини и е нормално кметовете, които няма да получат средства да недоволстват. Шефът на сдружението на общините обаче поясни, че проектите, за които не стигат парите, не са отхвърлени и кметовете могат да кандидатстват с тях например догодина. 

От сдружението поискаха от вицепремиера Зинаида Златанова рязането на пари по европроекти заради пропуски да не е само за сметка на общините. Според Попов не може само кметствата да бъдат санкционирани, защото един проект е минал съгласуване на три нива и трябва и държавата да понася своята отговорност.