Едно от последните решения на бившото правителство беше да предостави на „България Алфа“ ЕАД, лиценз за проучване на местността „Звезда“ в Югоизточните Родопи. Дружеството подписа договор с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на 12 март, 2013 г. Правото на проучване е отстъпено от българската държава срещу сумата от 480 000 лв., вкл. ДДС. Срокът на лиценза е 3 години, с възможност за удължаване на проучванията с още 2 години.

 

„България Алфа“ ЕАД е 100% собственост на Mundoro Capital Inc. - базирана във Ванкувър офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови.

 

Изпълнителен директор и президент на Mundoro е канадската гражданка с български корени, Теодора Денчев. По нейните думи компанията е подготвила програма за системно проучване, която трябва да започне през второто тримесечие на 2013 г. и се състои от геоложки и структурни изследвания, картографиране и сондиране. Дружеството е заделило 3.5 млн. долара през тази година за изследователски програми в Сърбия, България и Мексико.

 

Площта на „Звезда“ е 161 кв. км. Зоната за изследване се намира в район, добре известен с подземните си богатства. Включително златни и сребърни жили. От Mundoro се надяват да открият богато залежи на злато, с оглед на намиращите в близост няколко големи находища на ценния метал. Предполага се, че в „Звезда“ има 500 000 унции злато

 

Потенциалът на района е добре проучен през последните 20 години. На база на направените изследвания от Mundoro прогнозират съдържание на злато вариращо от 2.4 гр. на тон, до 11.8 гр. на тон. Геологически, „Звезда“ се намира в рамките на голям изгаснал вулканичен комплекс.